O carte pe zi: „Iarnă la Kremlin”, de Robert Service

„Volumul abordează politica internă, politica externă, economia şi chestiunile militare, reprezentând o introducere comprehensivă pentru cei care nu cunosc subiectul. Şi, ca orice carte bună, îi va incita pe cei care îl cunosc” (Literary Review).

Urmărește
283 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Iarnă la Kremlin”, de Robert Service

O carte pe zi: „Iarnă la Kremlin”, de Robert Service

O excepţională carte despre Rusia ultimilor ani, sub noua conducere a lui Vladimir Putin. Autorul este membru al Academiei Britanice, profesor de istoria Rusiei şi a publicat mai multe volume elogiate.

Un fragment: „Politicienii din opoziţie, sprijiniţi de ziare precum <<Novaia gazeta>>, au arătat risipa şi frauda care au însoţit contractele pentru jocurile de la Soci. Au avut parte de o dezamăgire, pentru că majoritatea ruşilor au rămas încântaţi de imaginea Rusiei pe care jocurile o răspândiseră în întreaga lume. La sfârşitul anului a izbucnit însă un scandal legat de practicile de dopaj sistematic din rândurile elitei sportive a Rusiei. Pregătirile pentru Olimpiada de la Soci sfidaseră regulamentele. Liderii politici puseseră o presiune atât de mare pe organizatori pentru a produce o echipă invincibilă, încât aceştia le administraseră atleţilor substanţe pentru creşterea performanţei. Ministerul rus al Sportului a respins iniţial acuzaţiile, dar, după ce Agenţia Mondială Antidoping (WADA) şi-a început investigaţiile, dovezile au devenit tot mai constrângătoare şi au scos la iveală dimensiunea complicităţii autorităţilor ruseşti. Angajaţii WADA au povestit cum i-a ameninţat FSB-ul în timp ce-şi desfăşurau cercetările la laboratoarele ruseşti de testare antidoping. În condiţiile în care tot mai multe abuzuri ieşeau la lumină, Grigori Rodcenkov, cel care le denunţase şi care era directorul principalului laborator antidoping din Rusia, a fugit din ţară şi s-a ascuns în Statele Unite”.

Întreaga carte este plină de dezvăluiri.

Scriu editorii:

„Vladimir Putin domină politica rusă de mai bine de două decenii. Înainte de el, ţara a traversat o perioadă de relaxare şi dezvoltare odată cu perestroika lui Mihail Gorbaciov – perioadă despre care unii au afirmat că ar fi primăvara rusă. După prăbuşirea regimului sovietic în 1991 şi alegerea lui Boris Elţîn ca preşedinte a început vara: Rusia avea o economie de piaţă şi spera să joace în continuare un rol important pe scena lumii. Elţîn i-a cedat însă conducerea prim-ministrului său, Vladimir Putin. Cu el, a venit iarna la Kremlin: Putin a redus libertăţile democratice şi civice, a relaxat controlul asupra serviciilor de securitate şi a permis un cult oficial al superiorităţii sale. În paralel, a încercat să reimpună Rusia ca mare putere armată, ordonând anexarea Crimeei şi intervenţia în războiul civil sirian. Dar, deşi este hotărât să-şi impună voinţa nu doar în cercul restrâns al puterii şi asupra societăţii ruse, ci şi pe plan mondial, Putin nu are un viitor sigur cât timp ţara sa se confruntă cu probleme economice şi în relaţiile internaţionale. Bun cunoscător al Rusiei, Robert Service face un portret al omului care o conduce şi ne arată ce s-ar putea întâmpla în viitorul apropiat”.

„Un portret magistral al lui Putin şi al Rusiei” (Daily Telegraph).

Robert Service – Iarnă la Kremlin. Rusia şi a doua venire a lui Putin. Traducere de Adina Avramaescu. Editura Polirom. 438 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici