O carte pe zi: „Îl vor ucide pe Robert Kennedy” de Marc Dugain

Marc Dugain s-a documentat enorm. Romanul său este probabil printre cele mai profunde cărţi despre ce s-a petrecut la Dallas în noiembrie 1963, cu trecerea în revistă, detaliat, a tuturor teoriilor privind conspiraţia.

Urmărește
282 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Îl vor ucide pe Robert Kennedy” de Marc Dugain

O carte pe zi: „Îl vor ucide pe Robert Kennedy” de Marc Dugain

Din acest punct de vedere, cartea poate fi citită aproape ca un manual de istorie.

Marc Dugain este un scriitor şi regizor francez, născut în 1957 în Senegal, educat la Grenoble. A publicat mai multe cărţi în care îmbină remarcabil ficţiunea cu documentarea istorică. În romanul „Blestemul lui Edgar” din 2005, imagina amintirile lui Clyde Tolson, numărul doi în FBI şi amantul lui John Edgar Hoover, cel care a condus acest serviciu vreme de decenii, între 1924 şi 1972, şi care a refuzat constant să-şi accepte homosexualitatea.

De această dată, Marc Dugain dezvoltă teoria complotului în asasinarea preşedintelui John Fitzgerald Kennedy. Acesta ar fi fost victima propriilor păcate, pe de o parte, iar pe de alta a păcatelor tatălui său, Joseph Kennedy, care şi-a construit imensa avere pe relaţiile cu Mafia americană care s-a răzbunat, când fiii magnatului au încercat să schimbe mersul lucrurilor în America. Lee Harvey Oswald n-a fost omul care l-a ucis pe JFK, la 22 noiembrie 1963, doar ţapul ispăşitor în spatele căruia se aflau o seamă de interese – mafia, complexul militaro-industrial, CIA. La fel s-au întâmplat lucrurile şi cinci ani mai târziu, când Bobby Kennedy era pe cale să obţină victoria în alegerile preliminare şi să ajungă lesne viitorul preşedinte.

Pe scurt, un profesor de istorie contemporană al Universităţii canadiene Columbia Britanică este convins că moartea în doi ani succesivi, 1967 şi 1968, pe când el era un adolescent de 14 ani, a ambilor săi părinţi, morţi trecute de poliţia care n-a investigat mai serios drept sinucideri, au avut legătură cu asasinarea lui Robert Kennedy. Romanul desfăşoară în paralel ancheta făcută de fiu asupra morţii tatălui, renumit psihiatru, specializat în hipnoză, care, după al Doilea Război Mondial părăsise precitat Franţa, unde activase ca membru al Rezistenţei. Fireşte, profesorul este sau are impresia că este urmărit în tot ce face de agenţi ai serviciilor secrete cu sarcina de a-l împiedica să ajungă la adevărul care implica aceste servicii.

Marc Dugain nu se sfieşte să vorbească deschis şi pe larg de homosexualitatea ascunsă a lui Hoover, şeful FBI, despre priapismul lui JFK, care nu vedea o femeie frumoasă fără să vrea să se culce cu ea, ba mai mult, despre bodiguarzii care mergeau înainte pe traseul unor eventuale vizite pentru a căuta femei pe care să le vâre în patul preşedintelui; pagini multe descriu ura reprezentanţilor complexului militaro-industrial faţă de JFK. Johnson, Dulles şi Hoover, susţine Dugain, se regăsesc în valorile pe care le au în comun şi în dorinţa de a ascunde adevăratele motive ale morţii lui JFK („Cu Johnson în fruntea statului timp de cinci ani, va fi suficient să se înăbuşe adevărul”). Asasinarea lui JFK a fost o lovitură de stat săvârşită în mare secret. Iar
moartea tatălui eroului este legată de relaţiile cu serviciile secrete, de programele ascunse dezvoltate de CIA.

„Tata semăna cu JFK în multe privinţe. Avea în comun cu el un fizic răvăşitor şi o detaşare care îl făcea irezistibil pentru femei. La fel ca lui Jack, îi plăcea în taină să rişte totul. Şi unul, şi celălalt au pierdut. Şi unul, şi celălalt au fost victimele unui complot. Şi unul, şi celălalt au avut o soţie minuntă, pe care au neglijat-o.”

„Eu sunt convins că Bobby, când s-a decis să se prezinte la prezidenţialele din 1968, ştia că va muri, că nu are nicio şansă să urce pe ultima treaptă. Şi totuşi se decide s-o facă. Iată un bărbat care este şeful unui trib irlandez, căsătorit, tată a 11 copii, al cărui frate a fost asasinat cu cinci ani înainte. Vreau să demonstrez că ştia că avea să fie asasinat şi că, în pofida acestui lucru, a decis să intre în alegerile preliminare.”

Pentru a-şi crea romanul, Marc Dugain s-a documentat enorm. Romanul său este probabil unul dintre cele mai profunde cărţi despre ce s-a petrecut la Dallas în noiembrie 1963, cu trecerea în revistă, detaliat, a tuturor teoriilor privind conspiraţia. Din acest punct de vedere, cartea poate fi citită aproape ca un manual de istorie.

Indiferent că teoriile sale vor fi acceptate sau nu de cititor, romanul este unul care trebuie citit şi care zugrăveşte cum puţin altele o fac epoca anilor 60 din America şi din lume. Un roman cu nenumărate surprize, care face conexiuni între mulţime de fapte petrecute în lume şi care sfârşeşte într-o mare îndoială.

Marc Dugain – Îl vor ucide pe Robert Kennedy. Traducere din limba franceză de Aurelia Ulici. Editura RAO. 370 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici