O carte pe zi: „Imperiul fără de sfârşit” de Yi In-hwa

Autorul descoperă în 1992 o carte rară, foarte deteriorată, legată grosolan, cu o poveste uimitoare, pe care încearcă s-o readucă la lumină.

Urmărește
453 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Imperiul fără de sfârşit” de Yi In-hwa

O carte pe zi: „Imperiul fără de sfârşit” de Yi In-hwa

„În cartea mea am reconstituit perioada plină de confuzie cuprinsă într-un interval de douăzeci şi patru de ore, începând cu zorii zilei de 19 şi până în zorii zilei de 20 din luna ianuarie a anului 1800.”

Dacă vreţi să citiţi un admirabil roman istoric în primul rând, dar şi filosofic, în al doilea rând, comparat adeseori cu „Numele trandafirului”, dacă vreţi să aflaţi ceva consistent despre lumea şi cultura coreeană de acum două sute de ani şi, de fapt, din toate timpurile, deschideţi, neapărat, acest roman şi nu veţi regreta. Va fi o lectură încântătoare. Dacă mai vreţi dovezi: cartea a fost multipremiată, a fost vândută într-un milion de exemplare numai în Coreea de Sud şi a fost ecranizată de Park Jong-won în 1995.

Scriu editorii: „Romanul relatează, într-un tempo dramatic, evenimentele din cursul unei zile şi al unei nopţi de iarnă din anul 1800, la curtea regelui Jeongjo. Cărturarul Yi In-mong, custode al Bibliotecii Regale, este chemat să investigheze moartea subită a lui Jang Jong-o. A fost o crimă, sau o întâmplare nefericită? Pe măsură ce acesta desluşeşte sensul intrigilor, se conturează idealurile cărturarilor confucianişti, pentru care cunoaşterea, adevărul şi caracterul moral sunt mai presus chiar decât iubirea.”

Autorul, Yi In-hwa (pseudonimul lui Yu Cheol-gyun), s-a născut la Daegu, în Coreea de Sud, în 1966 şi a debutat în 1992, când îi apare romanul Cine oare-mi spune cine sunt?, în care ilustrează, precum majoritatea scriitorilor Generaţiei 386, perioada tulbure din vremea regimului militarist al anilor 1980. Dar s-a făcut remarcat odată cu apariţia romanului de faţă, tradus în limbile engleză, franceză, chineză, spaniolă, mongolă şi japoneză; ecranizarea omonimă în regia lui Park Jong-won a primit nu mai puţin de şase premii. Yi In-hwa a mai publicat mai multe volume de povestiri, scenarii de teatru şi film şi traduceri şi a fost recompensat cu numeroase premii coreene sau internaţionale.

Yi In-hwa – Imperiul fără de sfârşit. Traducere din coreeană şi note de Diana Yűksel. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 352 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici