O carte pe zi: „În faţa oglinzii” de Gheorghe Săsărman

Provocat de multe ori, după ce a renunţat la publicistică, în urmă cu unsprezece ani, să se pronunţe asupra mai multor chestiuni, culturale de obicei, din viaţa societăţii, Gherorghe Săsărman a constatat că „s-au strâns în felul acesta vreo trei duzini de texte”

Urmărește
184 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „În faţa oglinzii” de Gheorghe Săsărman

Provocat de multe ori, după ce a renunţat la publicistică, în urmă cu unsprezece ani, să se pronunţe asupra mai multor chestiuni, culturale de obicei, din viaţa societăţii, Gherorghe Săsărman a constatat că „s-au strâns în felul acesta vreo trei duzini de texte, tot atâtea ocazii de a reveni în faţa oglinzii. Le încredinţez acum aceleiaşi edituri, spre a fi cuprinse între scoarţe de carte.”

Pentru cei care nu l-au citit, probabil destul de puţini, Gheorghe Săsărman este arhitect, dramaturg, jurnalist şi scriitor român, stabilit în Germania din 1983. S-a născut la Bucureşti într-o familie greco-catolică refugiată din Ardealul de Nord. După absolvirea cursurilor Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti, a lucrat la ziarul Scânteia, la rubrica de arhitectură şi urbanism, iar din 1974 răspunde, la revista Contemporanul, de pagina de ştiinţă. Silit din motive politice (un frate rămas „ilegal” în Canada) să renunţe la activitatea de jurnalist în1982, îşi găseşte temporar de lucru ca programator la Centrul Judeţean de Proiectare din Arad, după care ia calea exilului; se stabileşte la München în 1983, unde se recalifică şi lucrează apoi ca informatician până la pensionare (2006). După 1989 îşi reia activitatea de jurnalist, semnând în reviste din ţară şi din străinătate. A debutat editorial în 1969, cartea de atunci ajutându-l să emigreze – urma să fie tradusă în Germania şi a plecat să discute cu editorul.

Cartea în discuţie se numeşte „Cuadratura cercului. Fals tratat de urbogonie”, probabil cel mai bun text publicat de Gheorghe Săsărman. Detalii suficiente despre ce s-a întâmplat veţi găsi în textul care încheie volumul de faţă, - „Repede privire în urmă peste patru decenii” – care în mare parte este postfaţa la ediţia din 2013 a celebrei cărţi science fiction. Pe lângă textele science fiction, a mai scris romane, nuvele, povestiri şi o piesă de teatru, multe apărute în volume separate sau în antologii şi în străinătate (Germania, Franţa, Italia, Spania, Polonia, Ungaria, Japonia).

Volumul de faţă cuprinde toate informaţiile de care ar avea nevoie un cititor pentru a urmări activitatea lui Gheorghe Săsărman: interviuri despre ce lucrează, acordate lui B. Elvin, Gabrielei Preda, lui Cornel Secu, Luca Dinulescu, Magdalena Popa-Buluc, texte rostite sau pregătite pentru diverse reuniuni jurnalistice, comunicări, răspunsuri la diverse anchete literare, cuvântări sau alte texte legate de revista Apoziţia din Munchen, la care a fost director şi editor.

„Acum unsprezece ani, când am hotărât să-mi adun într-un volum textele apărute după 1990 în ziare şi reviste, din ţară şi din diaspora, o făceam cu intenţia de a-mi dedica timpul cât îmi mai era hărăzit unor proiecte literare. Îmi luam, altfel spus, rămas bun de la activitatea jurnalistică – şi, într-adevăr, am renunţat să mai susţin vreo rubrică, în publicaţiile pe hârtie sau online, iar îndeobşte să mai scriu articole din proprie iniţiativă. Că decizia a fost oportună o dovedesc cărţile publicate de atunci, precum şi traducerea în mai multe limbi a volumului meu de proză fantastică. Şi totuşi, n-am renunţat cu totul, în acest răstimp, la publicistică – pentru simplul motiv că s-au ivit din când în când prilejuri de neocolit, situaţii în care mă simţeam dator să mă pronunţ, sau solicitări directe pe care nu aveam de ce să le resping. S-au strâns în felul acesta vreo trei duzini de texte, tot atâtea ocazii de a reveni în faţa oglinzii. Le încredinţez acum aceleiaşi edituri, spre a fi cuprinse între scoarţe de carte.”

Gheorghe Săsărman – În faţa oglinzii. Publicistică (2010-2010). Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. 308 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici