O carte pe zi: „Îngheţul vine de la Kremlin”, de Zdeněk Mlynář

Cartea de faţă, de amintiri, a fost scrisă în anii 1977-1978, îndată după ce autorul ei emigrase la Viena, prin urmare la mai bine de zece ani de la evenimentele descrise, cunoscute drept „Primăvara de la Praga”.

Urmărește
106 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Îngheţul vine de la Kremlin”, de Zdeněk Mlynář

O carte pe zi: „Îngheţul vine de la Kremlin”, de Zdeněk Mlynář

Cartea de faţă, de amintiri, a fost scrisă în anii 1977-1978, îndată după ce autorul ei emigrase la Viena, prin urmare la mai bine de zece ani de la evenimentele descrise, cunoscute drept „Primăvara de la Praga”.

Autorul, Zdeněk Mlynář (1930-1997), a fost secretar al Partidului Comunist Cehoslovac, între 1968 şi 1970. „Amintirile legate de primăvara de la Praga sunt, desigur, incomplete şi izvorăsc din propria mea experienţă care, la rândul ei, a izvorât din rolul meu politic. De la fereastra secretariatului partidului, istoria se vede complet altfel decât o văd milioane de oameni care nu i-au trecut niciodată pragul."

Autorul nu descrie numai evenimente, ci şi analizează. De pildă: „Un punct slab al comunismului reformator nu a fost acela că a reprezentat o tendinţă socialistă şi a refuzat fără echivoc posibilitatea restaurării relaţiilor sociale capitaliste de proprietate privată. În această privinţă s-a bazat pe atitudinea identică pe care o avea majoritatea absolută a societăţii şi a constituit în mod real o posibilă alternativă de exprimare a ideilor ei. Punctul slab al comunismului reformator a fost mai degrabă faptul că a idealizat prea mult poziţia reală a majorităţii absolute a societăţii. Am avut această revelaţie abia după evoluţia de mai târziu."
Zdeněk Mlynář a fost un personaj tragic. În noiembrie 1968, când şi-a dat seama că nimic din programul de acţiuni al Primăverii de la Praga nu mai poate fi apărat cu succes, după invazia armatei sovietice, a plecat din conducerea partidului. În 1969 a fost dat afară din partid datorită atitudinii sale civice împotriva invaziei trupelor tratatului de la Varşovia în Cehoslovacia. A fost singurul din conducerea reformatoare a partidului care a acceptat înfrângerea şi n-a urmat acţiunea lui Dubcek şi a anturajului acestuia. Zece ani mai târziu avea să semneze Charta 77, alături de Havel. A fost urmărit şi a ales exilul. Petr Pithart, fost prim ministru al guvernului ceh, scria, la prima ediţie în limba română a acestei cărţi, că Zdeněk Mlynář a fost "un fraier care a pierdut".

O carte utilă tuturor celor care vor să cunoască din interior evenimentele din 1968.

Zdeněk Mlynář - „Îngheţul vine de la Kremlin". Editura Vremea, colecţia Fapte, idei, documente. Traducere din limba cehă de Helliana Ianculescu. 396 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici