- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (18.11.2019, 07:15)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Îngheţul vine de la Kremlin”, de Zdeněk Mlynář
Cartea de faţă, de amintiri, a fost scrisă în anii 1977-1978, îndată după ce autorul ei emigrase la Viena, prin urmare la mai bine de zece ani de la evenimentele descrise, cunoscute drept „Primăvara de la Praga”.
Urmărește
106 afișări
O carte pe zi: „Îngheţul vine de la Kremlin”, de Zdeněk Mlynář
Cartea de faţă, de amintiri, a fost scrisă în anii 1977-1978, îndată după ce autorul ei emigrase la Viena, prin urmare la mai bine de zece ani de la evenimentele descrise, cunoscute drept „Primăvara de la Praga”.
Autorul, Zdeněk Mlynář (1930-1997), a fost secretar al Partidului Comunist Cehoslovac, între 1968 şi 1970. „Amintirile legate de primăvara de la Praga sunt, desigur, incomplete şi izvorăsc din propria mea experienţă care, la rândul ei, a izvorât din rolul meu politic. De la fereastra secretariatului partidului, istoria se vede complet altfel decât o văd milioane de oameni care nu i-au trecut niciodată pragul."
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
Ucraina: Rusia a atacat în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Atac major lansat de Rusia ca represalii
-
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Autorul nu descrie numai evenimente, ci şi analizează. De pildă: „Un punct slab al comunismului reformator nu a fost acela că a reprezentat o tendinţă socialistă şi a refuzat fără echivoc posibilitatea restaurării relaţiilor sociale capitaliste de proprietate privată. În această privinţă s-a bazat pe atitudinea identică pe care o avea majoritatea absolută a societăţii şi a constituit în mod real o posibilă alternativă de exprimare a ideilor ei. Punctul slab al comunismului reformator a fost mai degrabă faptul că a idealizat prea mult poziţia reală a majorităţii absolute a societăţii. Am avut această revelaţie abia după evoluţia de mai târziu."
Zdeněk Mlynář a fost un personaj tragic. În noiembrie 1968, când şi-a dat seama că nimic din programul de acţiuni al Primăverii de la Praga nu mai poate fi apărat cu succes, după invazia armatei sovietice, a plecat din conducerea partidului. În 1969 a fost dat afară din partid datorită atitudinii sale civice împotriva invaziei trupelor tratatului de la Varşovia în Cehoslovacia. A fost singurul din conducerea reformatoare a partidului care a acceptat înfrângerea şi n-a urmat acţiunea lui Dubcek şi a anturajului acestuia. Zece ani mai târziu avea să semneze Charta 77, alături de Havel. A fost urmărit şi a ales exilul. Petr Pithart, fost prim ministru al guvernului ceh, scria, la prima ediţie în limba română a acestei cărţi, că Zdeněk Mlynář a fost "un fraier care a pierdut".
O carte utilă tuturor celor care vor să cunoască din interior evenimentele din 1968.
Zdeněk Mlynář - „Îngheţul vine de la Kremlin". Editura Vremea, colecţia Fapte, idei, documente. Traducere din limba cehă de Helliana Ianculescu. 396 pag.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe