O carte pe zi: Istoria viitorului. Elite, contraelite şi calea spre dezintegrare politică, Peter Turchin

„«Istoria este nespus de complexă şi de imprevizibilă», spun majoritatea istoricilor” - Jared Diamond.

Urmărește
109 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: Istoria viitorului. Elite, contraelite şi calea spre dezintegrare politică, Peter Turchin

O carte pe zi: Istoria viitorului. Elite,contraelite şi calea spre dezintegrare politică, Peter Turchin

„«Istoria este nespus de complexă şi de imprevizibilă», spun majoritatea istoricilor. Dacă ar avea dreptate, am fi cu toţii în mare dificultate, neputincioşi în faţa unui potop de dezastre iminente. Dar Peter Turchin propune o nouă ştiinţă prin care putem face istoria predictibilă – aplicând metode care au avut succes în alte domenii complexe. Trebuie să ştim ce vede el în viitor şi ce putem face în legătură cu asta” – Jared Diamond.

Peter Turchin este cercetător asociat la Universitatea Oxford şi profesor emerit la Universitatea din Connecticut, cofondator al domeniului cliodinamicii. Până la această carte nu ştiam ce este cliodinamica, deşi auzisem termenul. Denumirea vine de la Clio, numele muzei istoriei în mitologia greacă şi de la dinamică, ştiinţa schimbării. Peter Turchin explică în prefaţa cărţii sale cum a apărut şi în ce constă. Mulţi cercetători susţin că o ştiinţp a istoriei e imposibilă. Turchin susţine, dimpotrivă, nu doar că este posibilă, ci şi utilă şi că ne-ar ajuta să anticipăm modul în care alegerile colective ale prezentului ne pot aduce un viitor mai bun. Toată cartea pe care o semnalăm astăzi este este o pledoare pentru această idee şi o explicaţie a cliodinamicii. Care foloseşte metodele ştiinţei datelor, tratând arhivele istorice ca pe o uriaşă dază de date. Lucrearea înceracă să să explice modul în care „forţele sociale impersonale împing societăţile în pragul colapsului şi dincolo de acesta” Cu exemple din întreaga istorie a omenirii.

Cliodinamica se bazează, spune Turchin, pe o cantitate enormă de lucrări importante dintr-o varietate de domenii, iar autorul nu pretinde că ar fi original.

„În 2010 – scriu editorii -, când revista Nature le-a cerut oamenilor de ştiinţă importanţi să ofere o previziune pentru următorii zece ani, Turchin a afirmat că America se află într-o spirală de dezintegrare socială care ar putea duce la prăbuşirea ordinii politice în jurul anului 2020. Timpul a dovedit că predicţia lui a fost foarte aproape de adevăr, iar volumul de faţă prezintă de ce.
Lecţiile pe care trebuie să le învăţăm din istorie sunt evidente, susţine Turchin: când echilibrul dintre elitele conducătoare şi restul populaţiei se înclină prea mult în favoarea elitelor, instabilitatea politică este aproape inevitabilă. Pe măsură ce inegalitatea veniturilor creşte şi prosperitatea curge disproporţionat în mâinile elitelor, oamenii de rând suferă, iar eforturile de a deveni parte a elitei devin tot mai frenetice. Fiindcă numărul acestor poziţii rămâne relativ fix, supraproducţia de elite duce inevitabil la aspiranţi frustraţi la acest statut, care folosesc resentimentul popular pentru a se împotrivi ordinii stabilite. Turchin dovedeşte că, atunci când acest stadiu este atins, societăţile sunt prinse într-o spirală din care este foarte greu să iasă”.

„De la omul care a prezis ascensiunea lui Trump – sau a cuiva foarte asemănător lui – o explicaţie remarcabil de clară şi de bine informată despre motivul pentru care societăţile intră în criză şi cum să generezi o revenire uşoară“ – The Guardian.

„Peter Turchin oferă o sinteză puternică a forţelor istorice care au adus societatea americană pe marginea periculoasă pe care stă acum. Cu claritate şi inovaţie metodologică, Turchin ne arată pe scară largă de ce trebuie să abordăm inegalitatea veniturilor pentru a păstra democraţia şi ordinea politică“ - James Stavridis.

Peter Turchin - Istoria viitorului. Elite, contraelite şi calea spre dezintegrare politică. Traducere din limba engleză de Gabriel Tudor, Editura Litera, colecţia Kronika. 303 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
turchin,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici