- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (17.06.2022, 09:45)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Jurnal de război” de Olga Grebennik
„Scriu acest jurnal ca să spun NU RĂZBOIULUI: Războiul nu va avea învingători, va avea doar sânge, pustiire şi un gol în fiecare dintre noi”.
Urmărește
99 afișări
O carte pe zi: „Jurnal de război” de Olga Grebennik
În mod cert, despre Olga Grebennik ştiu, poate, puţini specialişti în ale artelor vizuale. Este o ucraniancă născută ân 1986, la Harkov, care, din 2015 lucrează ca ilustratoare de cărţi pentru copii. A obţniut şi premii internaţionale. Acum e refugiată, iar acest jurnal de război pe care l-a început în ziua în care Rusia a invadat Ucraina – câteva însemnări zilnice însoţite de desene alb negru, a fost deja publicat şi lansat la Tîrgul de Carte de la Torino, în luna mai. Şi, din câte ştiu există şi o traducere în germană, în afara de cea în română, pe care o semnalăm astăzi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
-
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
Ciolacu: Această coaliţie a funcţionat în parametrii aşteptaţi de români. Bolojan - posibil partener
-
Ucraina şi Germania discută despre un „răspuns decisiv” la implicarea Coreei de Nord în război
„Viaţa noastră înainte de război semăna cu o mică grădină, unde fiecare floare are locul ei bine ales şi înfloreşte când îi vine timpul. Dragostea era singurul îngrăşământ care ne hrănea grădina.
Copiii studiau artele - muzică, desen, dans. Mergeau la şcoală. Eu ilustram cărţile pentru copii. Lucrările mele au fost întotdeauna pline de culoare şi bucurie. Am scris şi poveşti care au fost publicate cu succes. Eroii principali sunt membrii unei familii de vulpi: un vulpişor năzdrăvan, surioara lui mai mică, tatăl şi mama lor. Povesteam despre lecţii de muzică şi plimbări cu bicicleta, despre micul dejun împreună şi despre pâinici cu scorţişoară. Editura aştepta continuarea poveştilor. Continuarea lor a fost un jurnal de război. E un gen literar cu totul străin de mine, nu-i aşa?
Ţin minte foarte bine seara aceea, înainte de război. Copiii adormiseră, iar noi doi, în sfârşit, am avut timp să stăm de vorbă. Soţul meu a gătit. A pus pe masă hamburgeri şi ceai cald. Mâneam şi dezbăteam viitorul nostru. Făceam planuri de amenajare pentru apartamentul cel nou, povesteam despre copii şi succesele lor la şcoală. Aveam mii de proiecte şi de visuri. Am adormit fericiţi şi cu burţile pline.
Iar la cinci dimineaţa ne-a trezit un zgomot. Întâi am crezut că sunt artificii, apoi am realizat că e altceva. Explozii, asta se auzeau din toate direcţiile. În mod confuz am început să adun documente şi nişte lucruri, fără să-mi dau seama ce se întâmplă de fapt. (...) Ziua am coborât în subsolul blocului. Toţi vecinii erau deja acolo. Un bec pâlpâitor, un tavan jos. Nisipul de sub picioarele noastre făcea aerul să fie greu de respirat. Ca să-mi pot stăpâni frica şi anxietatea, am apucat un creion şi un caiet - să desenez.
Această practică mă ajută întotdeauna să-mi controlez emoţiile. Nu ştiam atunci că acest caiet va deveni un jurnal de război. Credeam că în câteva zile coşmarul se va termina. Desenul a devenit singura portiţă către lumea mea interioară, care din afară era bombardată de avioane.
Toată frica mea o revărsam pe hârtie. Pentru moment îmi aducea o uşurare. Lumea din caietul meu a fost singurul motiv pentru care coboram în subsol. Coboram să desenez o nouă schiţă. Lumea se dărâma, iar eu, în ciuda războiului, mă ocupam cu creaţia. Ca să supravieţuiesc. Acest caiet era firul de aţă de care mă agăţam cu toată forţa.
8 zile şi 8 nopţi - atât am stat în subsol. Când se lăsa un pic de linişte, urcam în apartament, făceam repede câte ceva. Imediat cum se auzeau împuşcăturile, luam copiii şi alergam în subsol”.
În ziua a 9-a a hotărât să plece din oraş. A rămas fără casă, mamă, soţ, doar cu copiii. A ajuns la Varşovia, apoi în Bulgaria. Soţul i-a rămas la Harkov.
„Scriu acest jurnal ca să spun NU RĂZBOIULUI: Războiul nu va avea învingători, va avea doar sânge, pustiire şi un gol în fiecare dintre noi. Războiul m-a smuls din propria viaţă...”
Un jurnal cutremurător care descrie viaţa sub bombardamente. Cu desene pe măsură.
Olga Grebennik – Jurnal de război. Traducere de Vladimir Bulat şi Anastasia Staicu. Editura Seneca.
Citește pe alephnews.ro: Noul medicament Novo împotriva obezității promite rezultate spectaculoase în lupta cu kilogramele în plus. Ce efecte are asupra organismului
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Regina Spaniei a fost împroșcată cu noroi de localnici în Valencia. Cum au reacționat Regele și Premierul în fața acestor proteste
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:30
Tîlvăr: Ne asigurăm că Armata României are acces la cele mai avansate tehnologii şi echipamente
-
astăzi, 18:22
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 985. Un oficial ucrainean afirmă că este necesară mobilizarea a 500.000 de oameni / Boris Johnson e optimist că Trump va ajuta în continuare Kievul dacă va câştiga alegerile / 14 răniţi în Harkov, în urma atacurilor ruseşti