O carte pe zi: "Jurnalismul convergent", de Rodica Melinda Şuţu

"Cred că avem de-a face cu un nou tip de jurnalism, care exploatează punctele forte ale fiecărui tip de media şi permite transmiterea mesajului dorit pe canalul adecvat, atât pentru emiţător, cât şi pentru receptor."

Urmărește
200 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Jurnalismul convergent", de Rodica Melinda Şuţu

O carte pe zi: "Jurnalismul convergent", de Rodica Melinda Şuţu

De câţiva ani se vorbeşte despre convergenţa media, adică despre convergenţa dintre sistemul mediatic tradiţional (televiziune, radio, presă scrisă), telecomunicaţii, tehnologia digitală şi sistemele informatice şi computerizate. Dicţionarele şi experţii spun că o listă a noilor tehnologii ar include: computerele personale, teletextul, sistemul de înregistrare video, videotextul, televiziunea prin cablu, sateliţii de telecomunicaţii, sistemele de telecoferinţe şi de videoconferinţe, mesageria vocală, sistemul de transmitere prin fax, televiziunea de înaltă fidelitate, telefonia mobilă, televiziunea interactivă, CD-ROM, DVD, instant messaging, inteligenţa artificială, grafica tridimensională. Deci, noile media ar fi mai mult decât Internetul sau versiunea online a cotidianelor.

În urmă cu vreo patru ani, jurnalista Rodica Melinda Şuţu a lansat prima carte despre convergenţa media din România - „Fără graniţe. Efectele digitalizării în redacţiile de ştiri”.Volumul se baza pe cercetarea desfăşurată de autoare in Statele Unite ale Americii, în calitate de bursier Fulbright, şi se concentra pe efectele tranziţiei de la redacţia tradiţională de ştiri la redacţia multimedia în rândul jurnaliştilor, „în special pe consecinţele asupra valorilor, identităţii şi practicilor profesionale.”

Dr. Rodica Melinda Şuţu este jurnalist de televiziune, cu experienţă de 20 de ani în media din România, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii - a lucrat ca reporter, editor, prezentator şi producător. A obţinut un Master cu Distincţie de la Universitea Westminster, Londra, în calitate de bursier Chevening, şi a făcut cercetarea doctorală la University of Florida, ca bursier Fulbright. Predă la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Jurnalism şi Ştiintele Comunicării. A publicat mai multe studii şi cărţi pe această temă, cea mai recentă fiind cea pe care o semnalăm astăzi.

Scriu editorii: „Digitalizarea a transformat termenele limită din jurnalism într-o stare permanentă de breaking news. Noile tehnologii schimbă radical modul în care ne raportăm la mass media, în particular, şi la maniera în care comunicăm, în general. Datorită accesibilităţii tehnologiei digitale suntem pregătiţi în orice moment să filmăm, să transmitem în direct de la faţa locului, să postăm text şi imagini în reţelele sociale, totul cu ajutorul unui telefon mobil. Putem afirma că avem de-a face cu un nou tip de jurnalism, care exploatează punctele forte ale fiecărui tip de media şi permite transmiterea mesajului dorit pe canalul adecvat, atât pentru emiţător cât şi pentru receptor.

Volumul Jurnalismul Convergent arată că rolul jurnaliştilor devine cu atât mai important într-o lume dominată de dispozitive mobile şi reţele sociale, pe o piaţă media unde oricine are acces la tehnologie poate transmite mesaje şi influenţa opinii. În sistemul media convergent sunt consideraţi profesionişti cei care furnizează informaţii de calitate, selectează cu grijă sursele din care aceasta provine, o plasează în context şi garantează acurateţea şi echilibrul ştirii.”

Rodica Melinda Şuţu - "Jurnalismul convergent". Editura Tritonic. 265 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici