O carte pe zi: "Loialitate pusă la încercare. Adevăr, minciuni şi etica puterii", de James Comey, fostul director FBI

"Preşedinţia lui Donald Trump ameninţă multe lucruri bune ale acestei naţiuni. Toţi purtăm răspunderea pentru alegerea neplăcută aflată în faţa alegătorilor în timpul prezidenţialelor din 2016, iar ţara noastră plăteşte un preţ mare".

Urmărește
189 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Loialitate pusă la încercare. Adevăr, minciuni şi etica puterii", de James Comey, fostul director FBI

O carte pe zi: "Loialitate pusă la încercare. Adevăr, minciuni şi etica puterii", de James Comey

Pentru cititorii care preferă istoria la zi şi cărţile politice, volumul pe care îl prezentăm astăzi poate fi lectura ideală: e scris de fostul director FBI (numit de preşedintele Obama pe 4 septembrie 2013 şi demis de preşedintele Trump pe 9 mai 2017); se referă aproape în întregime la politica americană din ultimul deceniu; şi este prima carte de memorii aparţinând unui actor cheie al Administraţiei Trump care este o acuză directă la adresa preşedinţiei, cât şi a caracterului preşedintelui.

James Comey a fost procuror general al Districtului Sudic al New Yorkului şi asistent al procurorului general, în timpul administraţiei lui George Bush şi s-a implicat în urmărirea şi condamnarea Mafiei, cazul celebru Martha Stewart, în anii ’90, schimbarea politicilor administraţiei Bush privind tortura şi supravegherea electronică, supravegherea investigării e-mailului lui Hilary Clinton, precum şi a legăturilor dintre campania prezidenţială a lui Donald Trump şi Rusia - toate cazuri cu mare miză politică în istoria recentă.

În toate a urmărit, mai presus de loialitatea faţă de lideri, loialitatea faţă de adevăr. "Sistemul judiciar este bazat pe onoare. Nu ne putem da seama întotdeauna când oamenii mint sau ascund documente, aşa că, atunci când putem dovedi asta, suntem obligaţi să procedăm în consecinţă, ca un mesaj adresat întregii lumi. Oamenii trebuie să se teamă de consecinţele înşelării sistemului juridic, altfel sistemul nu poate funcţiona".

Ca şef FBI, James Comey a refuzat să abandoneze anchetarea consilierului preşedintelui Trump pe probleme de securitate naţională, Mike Flynn, motiv pentru care a fost demis de şeful Casei Albe.
De ce e importantă o asemenea carte, care e mai mult decât un simplu volum de memorii?

"Ţara noastră trece prin momente de pericol, cu un mediu politic unde adevărurile factuale sunt puse în discuţie, adevărurile fundamentale sunt atacate, minciuna devine normalitate, iar comportamentele lipsite de etică sunt ignorate, scuzate sau chiar răsplătite. Povestea asta nu se petrece doar în capitala naţiunii noastre şi nu doar în Statele Unite. Este vorba despre o tendinţă îngrijorătoare, care a atins multe instituţii de pe teritoriul american şi din restul lumii - consiliile de administraţie ale marilor companii, redacţiile de presă, campusurile universitare, industria de entertainment şi chiar sportul profesionist şi cel olimpic. Unii dintre cei care au escrocat, au minţit sau au comis abuzuri au dat deja socoteală. Pentru alţii rămân valabile doar scuzele, justificările şi încăpăţânarea celor din jurul lor de a se uita în altă parte sau chiar de a încuraja comportamentele rele.

Ca atare, acum este momentul cel mai potrivit pentru a examina leadershipul etic. Deşi nu sunt expert în acest domeniu, am studiat, am citit şi am meditat pe tema leadershipului etic încă de pe vremea când eram student şi m-am zbătut zeci de ani ca să îl pun în practică. Nu există niciun lider perfect care să ofere altora astfel de lecţii, aşa că ne rămâne nouă, cei cărora ne pasă de astfel de lucruri, să stimulăm conversaţii, să ne provocăm pe noi înşine şi să-i provocăm pe liderii noştri să facă lucrurile mai bine.

Liderii etici nu fug de critică, mai ales de autocritică, şi nu se feresc de întrebări incomode. Ei răspund la ele. Toţi oamenii au defecte şi eu însumi am multe. Aşa cum veţi descoperi în această carte, printre defectele mele se numără şi acelea că sunt încăpăţânat, orgolios, am prea mare încredere în mine şi sunt mânat de la spate de propriul ego. M-am luptat cu aceste defecte întreaga mea viaţă. Sunt multe omente când privesc în urmă şi mi-aş dori să fi făcut lucrurile altfel, şi există câteva ocazii de care mi-e chiar jenă. Cei mai mulţi dintre noi au parte de astfel de momente. Important este să învăţăm din ele, în speranţa că vom proceda mai bine în viitor. (...)

Fără devotamentul fundamental faţă de adevăr – mai ales al instituţiilor noastre publice şi al celor care le conduc – suntem pierduţi. Ca principiu juridic, dacă oamenii nu rostesc adevărul, sistemul de justiţie nu poate funcţiona şi societatea bazată pe statul de drept începe să se dizolve. Ca principiu de leadership, dacă liderii nu rostesc adevărul sau nu vor să audă adevărul de la alţii, atunci nu pot lua decizii bune, nu se pot perfecţiona pe ei înşişi şi nu pot inspira încredere în rândurile celor care îi urmează.

Vestea bună este că integritatea şi onestitatea pot fi inspirate în moduri puternice, creându-se astfel culturi ale onestităţii, ale deschiderii şi transparenţei. Liderii etici pot modela astfel de culturi prin cuvintele rostite şi, mai important, prin acţiunile lor, deoarece sunt permanent urmăriţi. Din nefericire, la fel de adevărat este şi scenariul opus. Liderii necinsitiţi dispun de aceeaşi abilitate de a influenţa o cultură, arătându-le oamenilor doar necinste, corupţie şi înşelăciune. Devotamentul faţă de integritate şi loialitatea supremă faţă de adevăr reprezintă ceea ce îl deosebeşte pe un lider etic de cei care joacă din întâmplare roluri de lideri. Nu putem ignora această diferenţă.

M-am gândit mult la titlul acestei cărţi. Într-un anume sens, titlul a apărut în mintea mea în cadrul unei întâlniri bizare la o cină de la Casa Albă, unde un nou preşedinte al Statelor Unite îmi cerea loialitatea - faţă de el personal -, mai presus de îndatoririle mele de director FBI faţă de poporul american. Însă, într-un alt sens, mai profund, acest titlu este încununarea a patru decenii petrecute în domeniul justiţiei, ca procuror federal şi avocat privat, şi a muncii depuse în colaborare cu trei preşedinţi americani. În tot acest timp şi în toate aceste calităţi am învăţat de la cei din jurul meu şi am încercat să transmit mai departe celor cu care lucram că există o loialitate mai înaltă în vieţile noastre, ale tuturor – nu loialitatea faţă de o persoană, faţă de un partid sau faţă de un grup. Această loialitate supremă este faţă de valori perene şi, cel mai important, faţă de adevăr. Sper ca această carte să fie utilă în stimularea noastră, a tuturor, să medităm la valorile care ne susţin, şi să căutăm leadershipul care întruchipează acele valori".

În sfârşit, în Epilog: "Preşedinţia lui Donald Trump ameninţă multe lucruri bune ale acestei naţiuni. Toţi purtăm răspunderea pentru alegerea neplăcută aflată în faţa alegătorilor în timpul prezidenţialelor din 2016, iar ţara noastră plăteşte un preţ mare: preşedintele este lipsit de etică şi nu respectă adevărul şi valorile instituţionale".

James Comey - "Loialitate pusă la încercare. Adevăr, minciuni şi etica puterii". Traducere din limba engleză de Bogdan Nicolae Marchidanu şi Gabriel Stoian. Editura RAO. 349 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici