- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (04.01.2023, 08:45)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Mărturii ale copiilor armeni. 1915-1922”, de Sonya Orfalian
Deoarece niciun microfon şi nicio cameră de filmat nu au înregistrat vreodată glasurile fragmentate ale supravieţuitorilor genocidului armean, Sonya Orfalian şi-a propus să culeagă amintirile acestora şi să le facă dreptate.
Urmărește
205 afișări
O carte pe zi: „Mărturii ale copiilor armeni. 1915-1922”, de Sonya Orfalian
Ea reconstituie astfel soarta unor copii rupţi de familiile lor, care au trecut prin traume îngrozitoare fără să înţeleagă ce li se întâmplă şi de ce. „Am dorit să fac cunoscute aceste mărturii pentru ca ele să iasă din tăcerea Istoriei.”
Sonya Orfelian s-a născut în 1958 în Libia, într-o familie de refugiaţi armeni. Acum trăieşte la Roma, unde îşi duce activitatea de scriitoare şi traducătoare. A publicat mai multe cărţi despre moştenirea cutlurală a Armeniei. Cea pe care o semnalăm acum a apărut în 2021.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
„Deoarece niciun microfon şi nicio cameră de filmat nu au înregistrat vreodată glasurile fragmentate ale supravieţuitorilor genocidului armean – scriu editorii -, Sonya Orfalian şi-a propus să culeagă amintirile acestora şi să le facă dreptate. Ea reconstituie astfel soarta unor copii rupţi de familiile lor, care au trecut prin traume îngrozitoare fără să înţeleagă ce li se întâmplă şi de ce. La sfârşitul războiului, cei rămaşi în viaţă au fost căutaţi de organizaţii europene şi americane şi adunaţi în centre de primire. Acestea sunt mărturiile unora dintre ei, treizeci şi şase la număr, la fel ca literele alfabetului armean. Înainte să se piardă pe căile vieţii, succint şi cu aceeaşi inocenţă de demult, ei relatează doar esenţialul: violenţa extremă la care au fost martori. Din poveştile lor scurte, dar cutremurătoare răzbat o suferinţă incredibilă şi o nostalgie nemăsurată după tot ce au pierdut, după cei apropiaţi, după patrie. Mulţi s-au stabilit în diferite colţuri ale lumii, şi-au întemeiat o familie, dar se vor simţi pentru totdeauna lipsiţi de identitate.”
Genocidul armean, tragedia armenilor din Imperiul Otoman, a avut loc în 2015 şi a continuat cu intermitenţe până în 2022. Peste 200000 de armeni au fost ucişi, mii de sate devastate, zeci de mii de armeni convertiţi cu forţa, zeci de mii de copii au rămas orfani, sute de mii de armeni s-au refugiat.
Toate mărturiile copiilor adunate în acest volum sunt o lectură teribilă a ororilor petrecute acum un secol. Yvess Ternon scrie în prefaţa sa: „Pentru cea sau cel care vrea să înţeleagă ce înseamnă un genocid, aceste îstorisiri sunt exemplare.”.
Sonya Orfalian - Mărturii ale copiilor armeni. 1915-1922. Cu contribuţii de Gérard Chaliand, Joël Kotek şi Yves Ternon. Traducere din limba italiană de Emanuela Stoleriu. Traducerea textelor din limba franceză de Nicolae Constantinescu. Editura Polirom. 223 pag.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe