O carte pe zi: „Maşina de răsucit idei incomode. Eseuri (aproape) incorecte politic", de Constantin Crânganu

"Cartea mea este o încercare de constituire (reconstituire?) a unui peisaj intelectual divers, pluralist, al opiniilor şi judecăţilor de valoare, indiferent de cât sunt de corecte politic".

Urmărește
230 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Maşina de răsucit idei incomode. Eseuri (aproape) incorecte politic", de Constantin Crânganu

O carte pe zi: "Maşina de răsucit idei incomode. Eseuri (aproape) incorecte politic", de

Semnalăm astăzi o „carte hibridă”.

Editura Integral a lansat recent un nou format de carte, „cartea hibridă”, care este o premieră în domeniul cărţilor editate. În plus faţă de textul sau imaginile care definesc orice carte clasică, „cartea hibridă” conţine coduri QR care, prin scanarea cu un telefon mobil, fac trimiteri în spaţiul internetului către articole, filme, imagini, bibliografie suplimentară etc. Acest lucru transformă cartea clasică într-un hypertext, obişnuit pentru spaţiul online, dar neobişnuit pentru o carte pe hârtie. Un concept editorial marca Integral. Până acum această editură a lansat trei cărţi hibride: „Maşina de răsucit idei incomode” de Constantin Crânganu, „Publi-cetatea şi branduri de poveste” de Florin Dumitrescu şi „Experimentul P” de Alexander Hausvater.

 

Constantin Crânganu este profesor de geofizică şi geologia petrolului la Graduate Center şi Brooklyn College, The City University of New York.

Între 1980 şi 1993 a fost asistent şi lector la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, Facultatea de geografie-geologie. În 1993 a fost declarat câştigătorul primului concurs naţional din România post-comunistă pentru prestigioasa bursă Fulbright oferită de Congresul SUA. În calitate de Fulbright Visiting Scientist la University of Oklahoma el a efectuat cercetări fundamentale şi aplicative despre zăcămintele de petrol şi gaze, suprapresiunile din bazinele sedimentare, fluxul termic şi căldura radioactivă din crusta terestră, identificarea stratelor cu conţinut de gaze în gaura de sondă, exploatarea printr-o metodă personală a zăcămintelor neconvenţionale de hidraţi gazoşi etc. După mutarea în 2001 la City University of New York, profesorul Crânganu a început o nouă direcţie de cercetare: implementarea metodelor de inteligenţă artificială în studiile de petrol şi gaze. Pentru activitatea sa în acest domeniu de pionierat a fost nominalizat la ENI Awards 2012 şi a primit o ofertă din partea editurii Springer de a publica o carte reprezentativa pentru acest domeniu cutting-edge. Cartea, intitulată Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences, a aparut în 2015. În 2018, a primit pentru a doua oară titlul de Fulbright Scientist (o performanţă foarte rară) şi a desfăşurat activităţi de cercetare la fosta sa Universitate din Iaşi.

Prof. univ. dr. Constantin Crânganu a făcut o descoperire revoluţionară în domeniul energiei. Este vorba despre o metoda de extragere a gazului metan din acumulările marine şi continentale de hidraţi de metan. Drepturile de autor ale invenţiei sunt deţinute în proporţie de 35 la sută de profesor, restul de 65 la sută revenindu-i Institutului de Geoştiinte pentru Explorare si Dezvoltare din cadrul Universităţii Oklahoma, unde romanul nostru a condus programele de cercetare.

Profesorul Crânganu scrie permanent la Contributors.ro şi a mai publicat la aceeaşi Editură Integral volumul „Gazele de şist şi fractura hidraulică”.

„Multe eseuri incluse în cartea de faţă s-au bucurat de interesul unor categorii diverse de cititori: au fost incluse în teze de doctorat şi masterat, în volume colective, în enciclopedii on-line gen Wikipedia; au fost re-publicate de alte reviste, platforme on-line şi bloguri (cu sau fără menţiunea numelui meu); au constituit repere bibliografice pentru alte articole publicate de Contributors.ro, Observatorul cultural, Dilema Vecheş.a. Sper că adunarea eseurilor mele între coperţile unei singure cărţi va oferi posibilităţi mărite de informare şi educare în domenii mai puţin prezente sau (aproape) incorecte politic în arena culturală din România.
Cartea mea este o încercare de constituire (reconstituire?) a unui peisaj intelectual divers, pluralist, al opiniilor şi judecăţilor de valoare, indiferent de cât sunt de corecte politic. Ca om de ştiinţă neangajat politic sub nicio formă, mă simt liber şi obligat în acelaşi timp să depun mărturie despre orice derapaj intelectual întâlnit pe câmpul vast, neîngrădit încă, al schimburilor de idei. Şi aştept ca şi eventualii mei cititori să adopte o poziţie out of the box atunci când vor întâlni idei, poziţii, opinii care la prima vedere li se vor părea incorecte politic.

De aceea, dedic această carte scepticilor – victime ale bigotismului lipsit de orizont şi ale intoleranţei intelectuale. Ei sunt luminile călăuzitoare ale rasei umane. Pentru că întotdeauna cunoaşterea începe cu scepticismul şi se termină cu încrederea în sine însuşi.”

Constantin Crânganu – "Maşina de răsucit idei incomode. Eseuri (aproape) incorecte politic". Editura Integral. 376 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici