O carte pe zi: „Mass media din comunism pe înţelesul tinerilor” – A. Bardan, A. Momoc, G. Anghel

O serie de poveşti fascinante relatate prin intermediul unor obiecte şi echipamente media naturalizate în spaţiul domestic al casei. Fie că e vorba despre un televizor, un radio sau un aparat video, acestea nu vin doar cu poveştile familiilor care le-au „găzduit”, ci aduc şi propriile poveşti.

Urmărește
113 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Mass media din comunism pe înţelesul tinerilor” – A. Bardan, A. Momoc, G. Anghel

O carte pe zi: „Mass media din comunism pe înţelesul tinerilor” – A. Bardan, A. Momoc, G. Anghel

În vacanţa de iarnă a anului 2020, 15 stundeţi ai FJSC (Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării) au fost invitaţi într-un proiect deapre o perioadă recentă din istoria României, comunsimul dur al anilor 80. Alexandra Bardan şi colegii săi Antonio Momoc şi Gheorghe Anghel şi-au îndemnat studenţii să abordeze interviul dintr-o perspectviă diferită de cea de la cursuri, anume interviul de istorie de viaţă. Materialele rezultate reprezintă adevărate documente de istorie socială. Asistăm, aşadar, la o serie de poveşti fascinante relatate prin intermediul unor obiecte şi echipamente media naturalizate în spaţiul domestic al casei. Fie că e vorba despre un televizor, un radio sau un aparat video, e important de menţionat că acestea nu vin doar cu poveştile familiilor care le-au „găzduit”, ci aduc şi propriile poveşti, înscrise în anul şi locul de fabricaţie, în designul şi estetica obiectului.

Obiectivele interviului de viaţă au fost să reconstituie să reconstituie poveştile echipamentelor media. Interviurilor studenţilor li s-au alăturat mărturiile lui Liviu Tofan, care lucra în acea vreme la postul de radio Europa Liberă, şi ale criticului de film Irina-Margareta Nistor.

„Pentru cei născutţi după 1989, întâmplările şi experienţele surprinse pot părea pe alocuri bizare, poate chiar absurde. La fel cum e absurd să consideri Cotele apelor Dunării un fel de divertisment. Însă ridicolul e un atribut al comunismului.” (Andrada Fiscutean)

Volumul mai cuprinde şi o „Notă despre proiectul Comunismul pe înţelesul corporatiştilor” de Oana Năsui.

Alexandra Bardan, Antonio Momoc, Gheorghe Anghel, coordonatori - Mass media din comunism pe înţelesul tinerilor. Prefaţă de Andrada Fiscutean. Note de subsol de Manuela Marin. Editura Tritonic, colecţia Comunicare media. 252 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici