O carte pe zi: "Melmoth" de Sarah Perry

"Nu am fi crezut niciodată în fantome sau orice asemănător. Dar demonii şi diavolul şi cruzimea sunt reale." - declara Sarah Perry.

Urmărește
190 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Melmoth" de Sarah Perry

O carte pe zi: "Melmoth" de Sarah Perry

Legenda spune - poveşteşte unul dintre presonajele romanului - că un grup de femei a mers la mormântul lui Isus ca să-i ungă trupul cu mir. Dar piatra mormântului nu mai era la locul ei, iar El dispăruse. Femeile au dat fuga să le povestească bărbaţilor, care au crezut că toată treaba e doar o bârfă prostească. Printre femei se afla şi cea căreia i se spunea Melmoth, Melmotte sau Melmat. Ea negat ce văzuse şi a spus că prietenele ei se vorbiseră să inventeze întreaga poveste. Aşa că a fost blestemată să fie nemuritoare, să cutreiere pământul până o să se întoarcă Hristos, condamntă să fie întotdeauna acolo unde sunt cele mai mari nenorociri şi mai negre păcate. Melmoth îi caută şi urmăreşte pe cei foarte singuri, care devin şi mai singuri.

Acesta este punctul de plecare al romanului britanicei Sarah Perry (am mai semnalat la această rubrică o precedentă carte a ei, desul de ciudată, "Şarpele din Essex”). Sarah Perry s-a născut în Essex, în 1979. Prima ei carte, After Me Comes the Flood, a fost nominalizată la Guardian First Book Award şi Folio Prize şi a câştigat East Anglian Book of the Year în 2014. Şarpele din Essex a ajuns bestseller şi a câştigat numeroase premii. Sarah Perry locuieşte de 18 ani în Norwich. La un moment dat a dat peste un exemplar vechi din Melmoth the Wanderer (Melmoth rătăcitorul), un roman gotic al irlandezului Charles Maturin în care apar legendele vechi cu Melmoth. Au inspirat-o într-atât încât a scris un roman apreciat drept "o capodoperă a goticului postmodern" (The Guardian). Spunea în acea vreme: "Este cea mai înspăimântătoare carte pe care am citit-o vreodată. E atât de înspăimântătoare încât există părţi unde chiar acopăr paginile cu mâna pentru că nu pot suporta să mă uit la ele.” La jumătatea lecturii acestei poveşti, care îl are în centrul ei pe Melmoth, o figură terifiantă osândită de Dumnezeu să hoinărească pe pământ în căutare de suflete pe care să le condamne, ea a simţit dorinţa de a scrie o versiune modernă - cu o femeie Melmoth, urmărind o lume contemporană.

În biblioteca pragheză în care lucrează eroina Helen Franklin, Karel, un prieten, găseşte o scrisoare misterioasă. Confesiune şi avertisment, textul vorbeşte despre Melmoth, personaj din basmele de odinioară care hoinăreşte prin istorie, condamnându-i la singurătate eternă pe cei care îi cad prada. Pentru Helen, pare pură fantezie. Dar lucrurile se complică. Helen caută şi citeşte manuscrise şi scrisori scrise de aceia care pretindeau să fi văzut femeia, până când şi ea începe să vadă cu colţul ochilor fuste fluturânde, sau poate surprinde o imagine fugară a unei femei cu părul negru privind-o de la fereastră. Melmoth a lui Sarah Perry e o femeie misterioasă cu părul negru şi ochi albaştri, îşi face apariţia în faţa oamenilor în cele mai grele momente ale acestora şi-i ispiteşte să meargă cu ea în negura întunericului. "Nu am fi crezut niciodată în fantome sau orice asemănător. Dar demonii şi diavolul şi cruzimea sunt reale.” - declara Perry. Melmoth cunoaşte fiecare faptă întunecată comisă vreodată de celelalte personaje şi tinde să se joace cu sentimentele lor de vinovăţie şi ruşine.

Sarah Perry - "Melmoth". Editura Nemira, colecţia Babel. Traducere din limba engleză de Ioana Văcărescu. 322 pag.

Taguri:
sarah perry,
nemira,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici