O carte pe zi: „Michelangelo ereticul” de Matteo Strukul

„Romanul surprinde fragila umanitate a geniului toscan care a ştiut să-şi transforme în artă revolta, riscându-şi nu numai cariera, dar şi viaţa.“ — Vanity Fair

Urmărește
286 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Michelangelo ereticul” de Matteo Strukul

O carte pe zi: „Michelangelo ereticul” de Matteo Strukul

S-a scris enorm, în câteva sute de ani, despre Michelangelo. Să vii pe piaţa literară cu încă un roman despre acest titan al culturii lumii e şi îndrăzneală şi performanţă. Mai ales că, aşa cum s-a spus, e un roman istoric cu o tensiuen dramatică perfect susţinută. Autrorul ănsuşi recunoaşte, într-o notă, că a fost „de departe cel mai greu roman pe care l-am scris vreodată. Înainte de a-l începe, eram pur ş simplu terorirzat. În timp ce-l scriam, frica nu m-a păsărit niciodată.”

Cine este Matteo Strukul?

S-a născut în 1973, la Padova, a studiat Dreptul la Universitatea din Padova şi a obţinut titlul de doctor în Drept European la Universitatea Ca’ Foscari din Veneţia. După cum declară el însuşi, trăieşte în mai multe locuri, împărţindu-şi timpul între Padova, Berlin şi Transilvania. Este romancier, autor de proză scurtă şi eseist, scenarist, autor de benzi desenate (a publicat în 2019 primele două volume dintr-o trilogie despre Vlad Ţepeş), traducător, jurnalist şi profesor de scriere creativă. Cititorii români poate au citit deja un alt roman de al lui, tot istoric, publicat tot de Humanitas Fiction, „Giacomo Casanova. Sonata inimilor frânte”, apărut în urmă cu doi ani şi semnalat în această rubrică.

„Michelangelo ereticul – scriu editorii - este povestea unei scurte perioade (1542–1547) din viaţa genialului artist, când, graţie şi prieteniei cu Vittoria Colonna, cunoscută poetă a Renaşterii italiene, aderă la grupul Spiritualilor, care-şi propunea o schimbare în sânul Bisericii Catolice tot mai corupte. Spiritualii intră însă în vizorul Inchiziţiei, şi doar prestigiul imens îl salvează pe Michelangelo de la a fi declarat eretic şi tratat ca atare. Toate frământările sale legate de o Biserică de care era tot mai dezamăgit sunt perfect sintetizate în opera descrisă de el ca „tragedia“ vieţii sale, monumentul funerar al Papei Iulius II din biserica San Pietro in Vincoli, având drept figură centrală statuia lui Moise. Nemulţumit de faptul că Moise, aşa cum îl sculptase, priveşte spre altar, Michelangelo reuşeşte în doar două zile să modifice traiectoria privirii profetului, întorcându-i capul spre lumina ferestrei.”

Un roman minunat, admirabil tradus.

Matteo Strukul – Michelangelo ereticul. Traducere din italiană şi note de Gabriela Lungu. Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei. 311 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici