O carte pe zi: „Minus optsprezece grade” de Stefan Ahnhem

Al treilea roman poliţist din seria Fabian Risk. „Mai înfricoşător decât Jo Nesbø, mai întunecat decât Stieg Larsson.“ s-a spus despre Stefan Ahnhem.

Urmărește
424 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Minus optsprezece grade” de Stefan Ahnhem

O carte pe zi: „Minus optsprezece grade” de Stefan Ahnhem

Stefan Ahnhem a debutat în 2014 cu romanul „Victimă fără chip”, care a fost cel mai bine vândut thriller scandinav şi a câştigat „Premiul pentru cel mai bun roman poliţist al anului” în Suedia. L-am semnalat la această rubrică în urmă cu aproximativ un an. Era primul din seria Fabian Risk, ce îl are drept protagonist pe detectivul cu acelaşi nume, prelungită cu alte şase cărţi. Următoarele două au fost „Al nouălea mormânt” şi „Minus optsprezece grade”, apărute între timp şi în traducere în română. Ieri l-am semnalat pe primul dintre ele, astăzi, pe cel de-al doilea, „Minus optsprezece grade”.

Stefan Ahnhem s-a născut în Helsingborg, Suedia, şi în prezent locuieşte în Stockholm. Timp de mulţi ani a fost scenarist şi a lucrat, printre altele, la adaptarea pentru televiziune a seriei „Kurt Wallander“ a lui Henning Mankell. Este membru al comitetului director al Uniunii Scriitorilor din Suedia. Cărţile lui Stefan Ahnhem au fost sau urmează să fie publicate în peste 27 de ţări.

Acţiunea se petrece şi de această dată în sudul Suediei şi nordul Danemarcei, angrenând o mulţime de personaje, în centrul lor aflându-se detectivul Fabian Risk şi poliţista Dunja Hougaard. O acţiune şi mai complicată decât în precedentele romane, cu desfăşurări în paralel în ambele ţări, cu curse contracronometru ale protagoniştilor, cărora le este pusă în pericol de multe ori chiar viaţa.

Scriu editorii: „O urmărire în mare viteză cu maşinile se încheie cu o tragedie, în timp ce una dintre maşini plonjează de pe cheiul din portul Helsingborg. Pe scaunul şoferului se află unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din domeniul IT din Suedia. Primele indicii duc cu gândul la un accident, dar o examinare mai atentă a cadavrului arată că acesta a fost îngheţat. Mai ciudată însă este data morţii: cu două luni înainte de accidentul din port.

Au trecut doi ani de la evenimentele din Victimă fără chip. Fabian Risk a profitat de liniştea de la serviciu pentru a se concentra asupra familiei, în timp ce, peste strâmtoare, în Danemarca, Dunja Hougaard a îmbrăcat încă o dată uniforma, de această dată ca poliţist. Când o persoană fără adăpost este omorâtă în mod brutal în bătaie, Dunja nu se poate abţine şi începe o anchetă proprie. Curând, indiciile o poartă în Suedia şi la Helsingborg, unde Risk investighează cazul bizar al milionarului îngheţat.”

Doi gemeni răzbunători pentru ororile la care au fost supuşi pe când erau adolescenţi hotărăsc să se răzbune, ucid cu sânge rece mai mulţi milionari pe care îi jefuiesc înainte să-i îngheţe şi le acaparează averile. Pentru capacitatea lor de a se deghiza şi de a acţiunea unul în locul/şi în continuarea celuilalt, aproape nimeni nu poate ajunge la ei, în afara detectivului Risk. În paralel, un grup de adolescenţi răzvrătiţi ucid fără scrupule oameni ai străzii, în chinuri cumplite şi-şi promovează isprăvile pe internet.

Fireşte, acţiunea este mult mai complicată şi romanul merită citit. Probabil cel mai bun de până acum al seriei, cu un final cu totul surprinzător. „Jos pălăria în faţa lui Ahnhem!” – Kirkus Reviews.

Stefan Ahnhem – Minus optsprezece grade. Seria Fabian Risk, vol. 3. Traducere din limba engleză şi note de Dana-Ligia Ilin. Editura Litera, colecţia Buzz books. 600 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici