O carte pe zi: „Mitul ca izvor al Istoriei” de Alex Mihai Stoenescu

„Ca fiinţe superioare, suntem creatori de mituri, spune Alex Mihai Stoenescu. Vrând-nevrând ne imaginăm scenarii, fie zămislite din viaţa noastră, fie inspirate de alţii. Cartea mea se ocupă de felul în care istoricul profesionist extrage informaţie istorică din literatura mitologică ajunsă la noi.”

Urmărește
376 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Mitul ca izvor al Istoriei” de Alex Mihai Stoenescu

O carte pe zi: „Mitul ca izvor al Istoriei” de Alex Mihai Stoenescu

„Lucrarea de faţă analizează mai puţin cronologia generală a lumii sau faptele istorice deosebite şi mai mult reflecţia marilor gânditori asupra istoriei, motiv pentru care conţine multe citate din aceşti mari precursori. Ea se doreşte a fi o carte despre felul în care s-a scris istoria de-a lungul secolelor şi despre căile prin care continuă să influenţeze viaţa întregii omeniri. Totodată, ea încearcă să integreze diferitele preocupări pentru istorie într-un sistem coerent, care să permită argumentaţia în favoarea caracterului ştiinţific al Istoriei. (...) Întreaga analiză urmăreşte evoluţia conceptului de istorie în cursul timpului, astfel încât să poată fi parcurse atât diferitele etape ale abordării fenomenului istoric, cât şi marile şcoli de istoriografie.“

Acest al doilea volum al Tratatului de istoriografie generală, semnat de Alex Mihai Stoenescu, apărut în urmă cu ceva mai mult de o jumătate de an, analizează problematica mitului şi a genezei sale, studiată de şcoli istoriografice şi ale altor ştiinţe şi îndeosebi problema identificării unui adevăr istoric într-un mit. „Ca fiinţe superioare, suntem creatori de mituri, spune Alex Mihai Stoenescu. Vrând-nevrând ne imaginăm scenarii, fie zămislite din viaţa noastră, fie inspirate de alţii. Cartea mea se ocupă de felul în care istoricul profesionist extrage informaţie istorică din literatura mitologică ajunsă la noi. Am dat nişte exemple. Epopeea lui Ghilgameş este un mit, dar când o citeşti poţi afla cum arătau casele, bărcile, organizarea militară, ritualurile, templele, îmbrăcămintea în jurul anului 2900 î.Hr.”.

Lumea miturilor, e de părere istoricul, continuă să trăiască în omul modern şi în sistemul său de relaţionare socială. De pildă, nu ne interesează în primul rînd dacă Potopul a fost un fap real, petrecut la o dată identificabilă cronologic, ci consecinţele lui asupra mentalităţii victimelor, precum şi modul în care informaţia s-a răspândit în lume şi a devenit un mit fundamental care a influenţat gândirea pe spaţii geografice şi culturale foarte largi.

În îndemnul său către cititor, academicianul Ioan-Aurel Pop scrie: „Volumul al doilea al Tratatului de istoriografie generală, elaborat de Alex Mihai Stoenescu, se intitulează Mitul ca izvor al Istoriei si intenşionează să ne convingă că lumea fascinantă a miturilor trăieşte printre noi şi prin noi, oamenii mileniului al treilea, aşa cum a fost parte integrantă a tuturor generaţiilor care ne au precedat. Privite prin această grilă, cele mai importante creaţii culturale şi chiar de civilizaţie ale omenirii provin din mituri. Autorul a avut inspiraţia să treacă toată istoria creaţiilor spiritului uman prin «logica» mitului şi a ajuns la concluzii fascinante şi tulburătoare, legitimând mitul ca element fundamental şi definitoriu, situat pe calea magistrală a devenirii omenirii. Fireşte, Alex Mihai Stoenescu are predecesori faimoşi — mai ales pe scena culturii universale -, care au descifrat rosturile mitului, dar lucrarea Domniei Sale aduce un punct de vedere diferit prin care mitul nu este nici glorificat şi nici repudiat, ci aşezat la temeiurile unor creaţii perene, ale unor capodopere. In contextul actual din România, confruntată cu variate confuzii de interpretare a trecutului şi a mitului, cu repudierea miturilor istorice şi cu dispreţul faţă de adevărul istoric (parţial, aşa cum este acesta), cartea de faţă vine cu încheieri esenţiale, cu echilibru şi seninatate, demolând false probleme şi certificând confluenţele naturale dintre istorie şi mit.”

Alex Mihai Stoenescu – Tratat de istoriografie generală, volumul II. Mitul ca izvor al istoriei. De la Preistorie la Imperiul Roman. Editura RAO. Îndemn către cititor de acad. Ioan-Aurel Pop. 432 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici