- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (19.05.2023, 08:07)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Monarhia habsburgică (1848-1918).” Volumul V
Al cincilea volum (din cele şase câte vor apărea în româneşte) al monumentalei lucrări Die Habsburgermonarchie 1848-1918, editată de Comisia pentru Istoria Monarhiei Austro-Ungare din cadrul Academiei de Ştiinţe a Austriei.
Urmărește
224 afișări
Sinteza în douăsprece volume (deocamdată) a monumentalei lucrări Die Habsburgermonarchie 1848-1918, editată de Comisia pentru Istoria Monarhiei Austro-Ungare din cadrul Academiei de Ştiinţe a Austriei a început să fie tradusă şi la noi în urmă cu câţiva ani de editura Polirom, în coeditare cu Academia Română şi Centrul de Studii Transilvane. Sunt preconizate să apară în româneşte şase volume.
Primul volum avea ca subiect şi subtitlu dezvoltarea economică, administraţia şi sistemul juridic, forţa armată. Volumul al doilea – popoarele Imperiului. Volumul al treilea – Problema naţională. Volumul al patrulea – problema confesională.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
-
Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert după ce vagoane încărcate cu benzină au deraiat
-
Benjamin Netanyahu îl demite pe ministrul Apărării, Yoav Gallant
-
Primele ciocniri între forţele armate ucrainene şi soldaţii nord-coreeni - confirmate de ministrul ucrainean al Apărării
„Textele aduc o contribuţie esenţială la cunoaşterea monarhiei dunărene şi mai ales la evidenţierea efectelor de durată ale stăpânirii austriece în provinciile româneşti sau la detalierea relaţiilor dintre Regatul României şi Imperiul Habsburgic sau (între 1867 şi 1918) cel Austro-Ungar. Viziunile reputaţilor istorici ai vremii vor putea fi de acum coroborate mai uşor cu cercetările şi concluziile specialiştilor din România, îmbunătăţind astfel fresca reconstituirii trecutului comun european, în spiritul adevărului omeneşte posibil, mereu perfectibil.” (Ioan-Aurel Pop)
Volumul de faţă cuprinde trei studii. „Cadrul organizaţional- juridic şi social al politicii externe a Monarhiei Habsburgice” – de Helmut Rumpler; „Austria(-Ungaria) între marile puteri” – de Francis Ray Bridge; şi „Germania şi Monarhia Habsburgică (1948-1918)” de Jiri Koralka.
Primul studiu, care ni se pare cel mai important, este o analiză a Ministerului de Externe – Ballhausplatz – a cărui influenţă asupra Monarhiei a fost decisivă
„Ballhausplatz – spune autorul, Helmut Rumpler - a fost în primul rând un centru al spiritului imperial. Este evident că, tocmai în perioada de criză a deceniilor de dinainte de război, această politică imperială a fost reprezentată de funcţionari care nu pot fi atribuiţi în totalitate unei anumite naţiuni – în timpul crizei decizionale a politicii externe din 1914, ministrul de Externe Berchtold a fost un cetăţean maghiar bogat cu proprietăţi în Moravia, consilierii săi Forgách, Musulin şi Wiesner au venit din Ungaria, Croaţia şi Boemia; Bilinski, ministrul comun de Finanţe şi responsabil, ca atare, cu administrarea Bosniei şi Herţegovinei, a fost polonez; numai Hoyos, şeful cabinetului, poate fi considerat reprezentant al Austriei germane. Cel care intra în serviciul din Ballhausplatz aproape că înceta să mai fie membru al unui grup naţional sau social.”
Monarhia Habsburgică 1848-1918. Vol. V. Politica externă: instituţii, personalităţi, alianţe. Ediţie în limba română coordonată şi îngrijită de Rudolf Gräf. Traducere de Rudolf Gräf şi Nicolae Teşculă. Coeditare cu Academia Română, Centrul de Studii Transilvane. Editura Polirom. 503 pag.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe