O carte pe zi: „Narratio Culinaris sau poftă bună la poveşti” de Anamaria Smigelschi

O carte pe zi: „Narratio Culinaris sau poftă bună la poveşti”. Încă o carte-surpriză a minunatei artist plastic Anamaria Smigelschi.

Urmărește
296 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Narratio Culinaris sau poftă bună la poveşti” de Anamaria Smigelschi

O carte pe zi: „Narratio Culinaris sau poftă bună la poveşti” de Asanamaria Smigelschi

„Nu mă aştept, stimate doamne, cele 99,99 la sută de procente dintre cititorii mei, să vă avântaţi acum în bucătării, cel mult să daţi fuga la unul din miile de restaurante italieneşti, libaneze sau latino care au împânzit patria noastră, dar măcar oul în trăsură sau supa de chimen cu crutoane să încercaţi!”

Încă o carte-surpriză a minunatei artist plastisc Anamaria Smigelschi. Nu vorbim despre cărţile pentru copii sau cărţile-desen, nenumărate, publicate într-o lungă viaţă, ci despre cele care au alcătuit opera sa de scriitor, începută, dacă nu mă înşel, în urmă cu un deceniu, cu „Gustul, mirosul şi amintirea” (şi continuată cu „Mai de ieri, mai de departe” despre care Andrei Pleşu spunea că e „un cadou, o sursă de bucurie şi melancolie pentru cititor.”). La fel ca la prima carte, sursa de pornire, declanşatorul a fost o discuţie cu prieteni apropiaţi, la ceas de taină. O mărturiseşte chiar autoarea:

„În vara trecută, la un prânz de vară cu prieteni, după o discuţie animată despre Bagnetto verde, un sos picant piemontez care era gustat cu voioşie, eu le povesteam diferite succese de societate pe care le-am avut, cu detalii despre participanţi şi situaţii.

– Despre asta să scrii tu, a propus prietena mea Mia, scriitoare şi traducătoare a 30 de romane din suedeză.

– Ei, asta! am tresărit eu, dar imediat după masă, la răcoare, mi-am notat câteva subiecte.

M-am interesat şi am aflat că e legal să mă autoplagiez, aşa că am folosit pe ici şi colo pasagii deja scrise, decât să povestesc cu alte cuvinte descrieri şi date care mi-au folosit. Dar, ca să ne înţelegem, trebuie să vă fac cunoştinţă cu o seamă de termeni personali pe care-i folosesc eu în descripţii şi care n-au nici o legătură cu limbajul culinar obişnuit”.

Rezultatul este această carte-surpriză, cu nimic mai prejos de precedentele, dar cu o temă aparent banală, neglijabilă - mâncarea. Anamaria Smigelschi ştie să scoată perle din subiecte banale: amintiri despre mâncăruri, împletite cu amintiri despre oameni, călătorii, familie şi chiar cu reţete. Texte scurte despre bunătăţi din săsărcie, clătite, ciuperci, dovlecei, enchilada, cremşnit, chiftele de cartofi, murături pestriţe, mirodenii, omletă, peşte pizza, praz, risotto, spaghetti, vinete, turtă dulce şi multe altele. Toate savuroase. Însoţite de un expozeu de „mode artistico-culinare ale familiei mele, tricotat în casă cu mijloace menajere şi pozate cu telefonul”.

Anamaria Smigelschi - Narratio Culinaris sau poftă bună la poveşti, Editura Vremea, colecţia Autori români. 188 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici