O carte pe zi: „Nichita. Poetul ca şi soldatul”, de Bogdan Creţu

„Mereu a fost obsedat de soldaţi. Mereu i s a părut că şi poezia e o boală grea. Tot o condamnare la moarte. Soldatul îşi părăseşte viaţa şi pleacă pe front. Meseria lui e moartea. El îşi pune trupul în faţa glonţului ca să îi apere pe ceilalţi. Dar şi poetul îşi pune trupul în faţa morţii”.

Urmărește
333 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Nichita. Poetul ca şi soldatul”, de Bogdan Creţu

O carte pe zi: „Nichita. Poetul ca şi soldatul”, de Bogdan Creţu

Ca să ce? Tot ca să i apere pe ceilalţi. Ca să i apere de ei înşişi, poate. Nici poet nu poţi fi oricum. Poezia trebuie trăită până la capăt. Şi asumată, cu toată otrava ei. E pe viaţă şi pe moarte. Meseria soldatului este moartea de glonţ. Meseria poetului este moartea de sine însuşi. Poetul ca şi soldatul nu are viaţă personală. Nu e nici o metaforă. E cât se poate de concret. Nu ne pasă de viaţa lor personală. Unul trebuie să moară pentru ceilalţi, civilii. Celălalt trebuie să scrie pentru ceilalţi, nepoeţii. Şi scrisul e tot o formă de moarte.”

Bogdan Creţu (n. 1978) este profesor doctor la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Din 2013 este director al Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română, Filiala Iaşi. Este redactor-şef al revistei Timpul. A publicat opt volume de critică literară. L-a admirat din adolescenţă pe Nichita Stănescu. Acum a scris o biografie a poetului, care, de fapt, e un roman.

S-a scris enorm şi continuă să se scrie despre Nichita Stănescu. Internetul este copleşit de texte despre el sau de textele lui. Mai era nevoie de încă o carte despre poet? Iată că profesorul şi criticul Bogdan Creţu reuşeşte nu numai să aducă o imagine nouă, dar şi să scrie o carte cuceritoare despre marele poet.

În mai multe interviuri, Bogdan Creţu declară: „Ţineţi în mână o carte de ficţiune atent documentată. Poate chiar un roman. L-am inventat pe Nichita căutând să nu-l falsific. Dar el este personajul meu. Al acestei cărţi, vreau să spun. Nichita Stănescu a trait într-o transparenţă totală, la vedere…el însuşi îşi construise un personaj căruia a încercat să-i rămână fidel. Nichita al meu e un om care moare şi îşi urmăreşte cu luciditate moartea“.

„Boala profesională a soldatului este moartea de glonţ. Vărsarea sângelui. Boala profesională a poetului este moartea de sine însuşi. El se lasă ucis de viaţa pe care trebuie să o ducă, pentru a şi putea scrie poezia. Sângele lui care împroaşcă peretele e ca sângele soldatului care se scurge în tranşee. Asta e moralitatea lui”.

„Poetul ca şi soldatul este, în primul rând, o carte despre moarte”.

Bogdan Creţu – Nichita. Poetul ca şi soldatul. Editura Polirom. Colecţia Biografii romanţate. 253 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
nichita,
poet

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici