O carte pe zi: „O antologie a liberalismului românesc”, ediţie îngrijită de Radu Lungu

O antologie de texte fundamentale despre liberalismul românesc.

Urmărește
113 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „O antologie a liberalismului românesc”, ediţie îngrijită de Radu Lungu

O carte pe zi: „O antologie a liberalismului românesc”, ediţie îngrijită de Radu Lungu

Radu Lungu este autorul neobosit al unor admirabile - şi necesare - antologii sau scurte istorii, vreo cincisprezece la număr, pe teme diverse: "Monarhia şi modernizarea României", "Aurul negru la români", "Românii şi Muntele Athos", "Ospeţe domneşti şi boiereşti", "Mănăstiri ortodoxe româneşti (din Moldova, din Muntenia)", "Bucătării medievale europene", "Povestea cafelei", "Povestea ţuicii" ş.a. Aproape în totalitate acestea au apărut, în condiţii grafice deosebite, la Editura Piadeia, păstorită de ani buni de profesorul Ion Bănşoiu, pe care mai multe generaţii de studenţi în filosofie l-au avut dascăl la Facultatea din Bucureşti. La editura sa au apărut, de-a lungul anilor, câteva opere fundamentale ale filosofiei universale - câteva sute de titluri.

Între titlurile semnate de Radu Lungu se numără şi unul care ar trebui să se găsească în biblioteca oricărui liberal. Este cel de faţă, o antologie structurată tematic, o încercare de a trece în revistă gândirea unor personalităţi liberale de anvergură naţională, fie pe plan politic (Mihail Kogălniceanu, Ion I.C.Brătianu, Ion G. Duca), fie pe plan doctrinal (Vintilă Brătianu sau Ştefan Zeletin).
Liberalismul românesc este un curent ideologic, social-politic, economic şi naţional, desprins din realităţile societaţii româneşti şi apărut în prima jumătate a secolului al XIX-lea, care a evoluat în condiţiile luptei de emancipare socială şi naţională din sec XIX (lupta pentru autonomie, unire şi independenţă a Principatelor). Curentul liberal se individualizează şi se consolidează odată cu Revoluţia de la 1848, când sunt puse bazele programului social-politic, economic şi naţional.

Antologia de faţă a liberalismului românesc s-a vrut - precizează editorul - un "florilegiu" de texte privind comprehensiunea gândirii (ideologiei, doctrinei) liberale - mai cu seamă interbelice - cu valoare de exemplu.

Astfel, s-a urmărit:
"Plămădirea României moderne" (Ştefan Zeletin, 1927).
"Declararea independenţei absolute a României" (Mihail Kogălniceanu, 9 mai 1877).
"Monarhia şi modernizarea României" (Ion G. Duca, într-o cronică a anilor 1914-1919).
"Făurirea României Mari" (Ion I.C. Brătianu, 1918 şi 1919).
"Doctrina politică şi constituţională liberală" (Nicolae Xenopol, 1897; Programul Partidului Naţional Liberal, 1922; Vintilă I. Brătianu, 1921;Ştefan Zeletin, 1925).
"Doctrina economică liberală interbelică" (Vintilă I. Brătianu, 1919 şi 1921).
"Legislaţie liberală interbelică"
"Geo-istorie" (Gheorghe Brătianu, 1941).
"Din cele rostite" de Ion I.C. Brătianu.
"Din cele spuse" de Ion G. Duca.
"Neoliberalismul" (Ştefan Zeletin, 1927)

Volumul este bogat ilustrat, cu imagini de arhivă, unele rarisime.

"O antologie a liberalismului românesc" - ediţie îngrijită de Radu Lungu. Editura Paideia, Colecţia Cărţi de referinţă. 110 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici