O carte pe zi: „Oglinda şi lumina”, de Hilary Mantel

„Îţi taie pur şi simplu răsuflarea... Intriga este construită la fel de meticulos ca într-un thriller de cea mai bună calitate” - The Guardian.

Urmărește
90 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Oglinda şi lumina”, de Hilary Mantel

O carte pe zi: „Oglinda şi lumina”, de Hilary Mantel

„Îţi taie pur şi simplu răsuflarea... Intriga este construită la fel de meticulos ca într-un thriller de cea mai bună calitate... Cu această trilogie, Mantel a redefinit anvergura romanului istoric... Luate împreună, cărţile ei despre Cromwell constituie, în opinia mea, cel mai bun ciclu romanesc apărut în Anglia în acest secol.“ - The Guardian

Sângeroasa epocă a regelui englez Henric al VIII-lea reînvie în acest roman, ultima parte a unei trilogii copleşitoare.

Autoarea, Dame Hilary Mantel s-a născut în 1953, a studiat dreptul la London School of Economics şi Sheffield University, a lucrat ca asistent social şi a trăit în Botswana cinci ani, apoi încă patru în Arabia Saudită, înainte de a se întoarce în Anglia la mijlocul anilor '80, unde o lungă perioadă de timp scrie cronică de film pentru The Spectator. A publicat mult şi a obţinut numeroase premii de prestigiu. Dar, probabil, succesul cel mai însemnat l-a obţinut cu trilogia despre Cromwell – romanul „Wolf Hall” din 2009, prima parte a trilogiei dedicate ascensiunii şi decăderii lui Thomas Cromwell, îi aduce Man Booker Prize şi National Book Critics Circle Award; urmează în 2012 „O regină pe eşafod” (Bring Up The Bodies), pentru care îi este acordat un al doilea Man Booker Prize, dar şi Costa Book Award; în 2020, al treilea roman al trilogiei, cel de faţă. În 2015, BBC Two a lansat o miniserie de şase episoade având drept subiect acţiunea din Wolf Hall şi O regină pe eşafod. Hilary Mantel este al patrulea ascriitor care a obţinut Booker Prize de două ori – după J.M. Coeetzee, Peter Carey şi J.G. Farrell.

Scriu editorii: „Anglia, mai 1536. Anne Boleyn a murit decapitată de un călău adus anume din Franţa. În timp ce rămăşiţele ei sunt deja sortite uitării, Thomas Cromwell sărbătoreşte cu învingătorii. Fiul fierarului din Putney iese întărit din baia de sânge din acea primăvară, continuându-şi ascensiunea spre putere şi înavuţire, pe când formidabilul lui stăpân, Henric al VIII-lea, se bucură de o fericire conjugală efemeră cu a treia sa regină, Jane Seymour.

Cromwell nu se poate bizui decât pe inteligenţa lui; nu are sprijinul vreunei mari familii şi nici o armată privată. Deşi Anglia este pradă unei răscoale violente, trădătorii complotează în străinătate şi ameninţarea unei invazii pare iminentă, toate acestea punând la grea încercare domnia lui Henric, imaginaţia fecundă a lui Cromwell vede o nouă ţară în oglinda viitorului. E însă posibil ca o naţiune – sau o persoană – să se descotorosească de trecut ca de o piele? Oare morţii ies tot timpul din morminte? „Ce vei face când regele se va întoarce împotriva ta?“, îl întreabă ambasadorul spaniol pe Cromwell.

Cu Oglinda şi lumina, Hilary Mantel încununează splendid trilogia pe care a început-o cu Wolf Hall şi O regină pe eşafod, descriind ultimii ani din viaţa lui Thomas Cromwell, băiatul de nicăieri care urcă până pe culmile puterii, creând un portret definitoriu al prădătorului şi al prăzii, al unei înfruntări feroce între prezent şi trecut, între viziunea regală şi cea a unui om de rând; portretul unei naţiuni moderne care se făureşte prin conflict, pasiune şi curaj”.

Hilary Mantel – Oglinda şi lumina. Traducere din limba engleză de Mariana Piroteală. Editura Litera, colecţia Clasici contemporani. 1117 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici