O carte pe zi. „Olandeza. Audrey Hepburn” de Robert Matzen

„Olandeza este poate una dintre cele mai bune cărţi scrise vreodată despre Audrey Hepburn.“

Urmărește
290 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi. „Olandeza. Audrey Hepburn” de Robert Matzen
Audrey Hepburn este şi astăzi, la aproape douăzeci de ani de la moarte, un model de frumuseţe şi eleganţă, una dintre cele mai frumoase femei din toate timpurile. Rochia neagră Givenchy din filmul „Mic dejun la Tiffany” a fost vândută în 2006 cu peste 462.000 £, al doilea preţ, ca valoare, plătit vreodată pentru o rochie dintr-un film, după cea a lui Marilyn Monroe. De origine anglo-olandeză, s-a născut în 1929, lângă Bruxelles, a murit în 1993. În 1939, înaintea izbucnirii războiului, s-a mutat, împreună cu mama sa, la Anhem, în Olanda. La sfârşitul războiului, şi-a continuat cursurile de balet la Amsterdam, iar din 1948 la Londra, a obţinut o serie de roluri secundare în filme britanice. A ajuns pe  Broadway, unde s-a făcut remarcată. Prima sa producţie hollywoodiană este filmul „Vacanţă la Roma”, din 195, unde deţine rolul principal, alături de Gregory Peck. Filmul este un succes imens, iar Audrey câştigă Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă pentru prestaţia sa. Dar filmul care a rămas în memoria tuturor cinefiilor a fost „Mic dejun la Tiffany”.
 
Foarte puţină lume cunoaşte aspectele din viaţa eiîn timpul celui de-al Doilea Războiu Mondial pe care le dezvăluie această carte: Audrey nu numai a suferit de foamete şi şi-a văut un unchi executat, dar a contribuit la susţinerea mişcării de rezistenţă olandeze, îngrijind răniţii în timpul luptelor de la Arnhem.
 
Scriu editorii: „Audrey Hepburn a făcut parte din Rezistenţa olandeză. A lucrat ca asistent medical în timpul bătăliei de la Arnhem, când a avut loc execuţia brutală a unchiului ei şi a trecut prin calvarul foametei din timpul iernii lui 1944. Cartea prezintă amintirile ei, interviuri cu oameni care au cunoscut-o în război, jurnale de război şi cercetări în arhivele olandeze secretizate, din care vom descoperi povestea nevăzută a lui Audrey Hepburn sub tensiunea celui de-al Doilea Război Mondial.”
 
Scrie şi Robert Matzen: „Am început acest proiect cu cercetările legate de ultimul an al războiului şi de rolul pe care l-a avut în desfăşurarea lui în satul Velp. Multe dintre biografiile din trecut despre viaţa lui Audrey rezuma totul astfel: <<Audrey a trăit cinci ani sub ocupaţia germanilor>>. Apoi următoarea propoziţie începe cu: <<După război...>> Dar cel mai extraordinar este că fata aceasta cu ochi mari, căprui, nu doar că a trait sub ocupaţia germană, dar a şi văzut ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial. Le-a trăit. Am vrut să aduc cititorul în lumea ei şi să fac legatura dintre fata timidă de cincisprezece ani şi actriţa implicată în acţiuni umanitare, care încă este iubită la mai bine de un sfert de secol după moartea sa.
 
Olandeza este poate una dintre cele mai bune cărţi scrise vreodată despre Audrey Hepburn.“ – Stephen Michael Shearer
 
Volumul cuprinde şi un calup impresionat de imagini. Neapărat de citit.
 
Robert Matzen – Olandeza. Audrey Hepburn. Tinereţea unei vedete pe timp de război. Traducere de Roxana-Cristina Gheorghe. Editura RAO. 411 pag

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici