- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (22.07.2022, 10:19)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Omer-paşa Latas” de Ivo Andriċ
„Ivo Andrić posedă acel dar extrem de rar cu care sunt bine-cuvântaţi unii scriitori de romane istorice de a crea o atmosferă de epocă plină de culoare locală şi, în acelaşi timp, nişte personaje care ar fi putut foarte bine trăi în ziua de azi”. (The Times Literary Supplement)
Urmărește
271 afișări
O carte pe zi: „Omer-paşa Latas” de Ivo Andriċ
Omer Paşa, cunoscut şi ca Omer Paşa Latas (1806-1871), a fost un mareşal şi guvernator otoman. De origine sârbă, născut pe teritoriul austriac din părinţi creştini ortodocşi, el a fost iniţial soldat austriac. S-a convertit la Islam, după 1823, s-a alăturat armatei otomane, a urcat rapid în ierarhie, a condus trupe otomane în Războiul Crimeei, învingându-i pe ruşi la Silistra, a trecut şi prin Principatele Dunărene, în drum spre asedierea Sevastopolului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Scriu editorii: „Romanul este o relatare a vieţii generalului otoman de origine sârbă Omer-paşa Latas (1806-1871), trimis în Bosnia în 1850 de sultanul Abdul-Medjid pentru a impune autoritatea turcă. Deşi supusă Istanbulului, Bosnia este în realitate condusă de cneji, dintre care voievodul Bogdan Zimonjić domneşte asupra regiunii Sarajevo. Şi pe aceşti cneji va încerca Omer-paşa să-i supună. În jurul lor, ca pe o tablă de şah, se încrucişează mai multe figurine: regina – soţia seraschierului; nebunul – Costache Nenişanu, care îşi pierde minţile din dragoste; tura – servitorul paşei, care îl protejează pe acesta şi îi satisface viciile; pionii – soldaţii, foşti austrieci sau croaţi trecuţi la legea islamică. O extraordinară frescă istorică ce dovedeşte încă o dată măiestria cu care Ivo Andrić, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, stăpâneşte arta miniaturii”.
Romanul acesta, nefinisat sută la sută, a fost scris chiar înaintea morţii scriitorului, petrecută în 1975. (În 1961, Ivo Andriċ, unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai traduşi autori de limbă sârbă, primise Prmiul Nobel pentru Literatură).
„...Iar apoi – pe un cal alb cu hăţurile aurite şi ciucuri roşii, într-o uniformă verde-închis, brodată cu aur, zvelt şi parcă turnat – seraschierul Omer-paşa. Semăna puţin cu o nălucă, una neaşteptat de blândă şi de binevoitoare. De parcă nu călărea, ci plutea pe un nor. Uimită şi plină de admiraţie, mulţimea vedea, necrezându-şi ochilor, cum licărul soarelui la asfinţit îi cade pe piept şi îi luminează faţa cu barba uşor încărunţită şi cu o expresie de demnitate gravă şi de blândeţe enigmatică”.
„Eu voi duce la îndeplinire misiunea pentru care am fost trimis aici. Iar voi vă înşelaţi dacă vă închipuiţi că şi cu mine va merge aşa cum a mers cu cei veniţi în Bosnia înaintea mea pentru aceeaşi treabă. Acesta e un alt ordin, şi altul e şi omul care trebuie să-l execute. Ştiu, voi credeţi că şi de data asta, după vechiul vostru obicei, veţi putea ca aparent să fiţi de acord cu tot, iar apoi, în ascuns, să-mi creaţi atâtea piedici şi greutăţi, încât să obosesc şi să mă întorc cu treaba neterminată. Iar voi să-mi râdeţi pe la spate!
(…) Ştiu că despre mine se spun câte şi mai câte şi că mi se dau tot felul de porecle, dar să afle aceia care le născocesc că ura şi defăimările lor nu-mi pot dăuna. Fiecare vorbă mincinoasă şi de ocară a lor este pentru mine o laudă şi o distincţie. Şi încă ceva: să nu se adăpostească nimeni după credinţa lui, căci eu n-am venit nici să turcesc, nici să ghiauresc pe cineva, ci să rânduiesc această ţară în aşa fel încât fiecare să trăiască liniştit după credinţa sa şi să respecte ordinea şi legea imperială. Nu-mi pot face nimic cu ocările lor, nici cu armele lor dacă se va ajunge la înfruntare; aşa cum, mai apoi, n-o să mă mişte deloc plânsul şi rugăminţile orfanilor lor. Să ştie că eu am dus pretutindeni la bun sfârşit treaba pentru care am fost trimis, şi aşa voi face şi acum. Şi n-am să plec de aici până când nu fac din ei ori nişte supuşi buni şi credincioşi ai sultanului, ori nişte movile funerare prin Bosnia şi Herţegovina. Şi nici n-am să pierd timpul. Într-o lună-două veţi vedea că am spus adevărul aici şi acum, aşa că e mai bine să vă încredeţi de pe-acum în vorbele mele. Altceva nu am să vă spun, dacă nu cumva vreţi voi să-mi spuneţi ceva mie”.
Ivo Andriċ – Omer-paşa Latas. Traducere din limba sârbă şi note de Dragan Stoianovici. Editura Polirom. 331 pag.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe