O carte pe zi: „Panorama comunismului în România” editor Liliana Corobca

După „Panoramă a comunismului în Republica Moldova sovietică” era firesc să apară şi „Panorama comunismului în România”.

Urmărește
225 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Panorama comunismului în România” editor Liliana Corobca

Liliana Corobca, născută în 1975 în Republica Moldova, este scriitoare şi cercetătoare a cenzurii comuniste din România. Doctor în filologie la Universitatea din Bucureşti (2001, cu teza Personajul în romanul românesc interbelic, publicată la Editura Universităţii din Bucureşti, 2003), cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Calinescu” din Bucureşti (2002 2011), cadru didactic universitar asociat la Universităţile din Bucuresti şi Ploieşti (2004 2007), este expert în domeniul Exilului românesc la IICCMER din Bucureşti (din 2014). În urmă cu doi ani a publicat o „Panoramă a comunusimului în Republica Moldova sovietică”.

Cartea pe care o semnalăm astăzi a apărut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Autoarea declară: „După Panorama comunismului în Moldova sovietică (Polirom, 2019), ideea cărţii de faţă s-a conturat rapid şi logic. Lucrările celor 47 de autori, specialişti din mediul ştiinţific, cultural, social ş.a., oferă o analiză temeinică a celor mai importante realităţi ce ţin de regimul comunist din România (1945-1989), de la represiune, colectivizare şi deportare la muzică, teatru ori sport. La 30 de ani după căderea comunismului, volumul propune subiecte noi şi interpretări inedite şi se conturează drept cea mai ambiţioasă şi mai complexă lucrare de sinteză în domeniu. O antologie consistentă, accesibilă, un instrument de lucru pentru tinerii cercetători, dar şi un omagiu adus victimelor acestui regim totalitar ale cărui repercusiuni mai sînt resimţite şi astăzi”.

Volumul de faţă este un remarcabil bilanţ istoriografic ce îşi propune să cuprindă mai toate domeniile vieţii politice, sociale, economice şi culturale din timpul regimului dictatorial postbelic. Cartea reuneşte autori reputaţi, de diverse orientări cultural-ideologice şi uneori aflaţi în polemică, fiind meritul coordonatoarei Liliana Corobca – un editor plin de har – că a reuşit să-i aducă împreună. O încercare notabilă de a oferi publicului mostre de pluralism istoriografic într-o lume tot mai divizată şi mai plină de contradicţii pernicioase. Dacă în Raportul final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (2006) s-a vădit o dimensiune morală accentuată, unde vocea victimei părea privilegiată, actuala sinteză propune abordări noi, fără ca acest fapt să implice în vreun fel desconsiderarea celor care au suferit sub comunism”. (Cristian Vasile)

Tabloul comunismului românesc expus în Panorama excelent coordonată de Liliana Corobca este amplu, perspectivat în cadre mari, plurale şi complementare, expuse multidimensional, pe orizontala şi verticala dezvoltării acestui experiment istoric. Este o frescă a unei lumi trecute, lecturată şi analizată din prezentul celor 30 de ani de la căderea comunismului. Realizată cu instrumente metodologice adecvate şi cu surse tot mai numeroase, privirea nuanţată angajată pentru cunoaşterea, explicarea şi înţelegerea acestui fenomen complex este materializată în urma deschiderilor arhivistice din ultimii 15 ani, a mutaţiilor epistemice din istoriografie (spre istorie socială, culturală sau economică), a multiplicării lupelor de lectură asupra izvoarelor istoriei recente. Proiectată minimalist în dimensiunea diacronică, clasică a evoluţiei sistemului de putere comunist, lucrarea privilegiază analizele tematice şi abordările sincronice şi le oferă cititorilor perspective proaspete asupra felului în care s-a materializat tumultuosul şi traumaticul proiect al construcţiei comuniste în România”. (Virgiliu Ţîrău)

Liliana Corobca (editor) – Panorama comunismului în România. Editura Polirom. 1150 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici