O carte pe zi: „Paradis” de Abdulrazak Gurnah

„Şi cine trăieşte în Paradisul acesta? Sălbatici şi hoţi care-i jefuiesc pe negustorii nevinovaţi şi-şi vând propriii fraţi pentru fleacuri zornăitoare. N-au Dumnezeu, nici religie, nici măcar mila omenească de zi cu zi. Sunt ca fiarele sălbatice care trăiesc cu ei.”

Urmărește
243 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Paradis” de Abdulrazak Gurnah

O carte pe zi: „Paradis” de Abdulrazak Gurnah

Aceasta e imaginea reală a Paradisului pierdut de tânărul erou al romanului, paradis la care visează şi e readus brutal la realitate. Romanul a fost publciat în 1994 de Abdulrazak Gurnah, scriitor născut în 1948 în Sultanatul Zanzibar, adică înainte de unirea acestuia cu Tanganyika, yemenit ca origine. Stabilit în Marea Britanie la 18 ani, a ajuns profesor de literatură postcolonială şi scriitor căruia i s-a decernat Nobelul pentru „prezentarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor din falia dintre culturi şi continente“. Am mai scris despre el, când i-am prezentat, recent, o altă carte, apărută tot la Editura Litera.

Romanul de faţă este despre o lume dispărută, dar extrem de vie sub pana scriitorului care reânvie totul.

Scriu editorii: „Eroul lui Gurnah un copil de 12 ani Yusuf, fiul unui hotelier din oraşul ficţional Kawa din Tanzania, vândut ca sclav unui negustor arab, Aziz, pe care îl ştia drept unchi, în contul unor datorii pe care nu le putea achita. Yusuf parcurge anii propriei maturizări în calitate de sclav al negustorului Aziz, fără să resimtă puternic lipsa de libertate, adaptându-se cerinţelor diverse venite din partea stăpânului său. Se alătură acestuia într-o caravană care parcurge o călătorie periculoasă în ţinuturile din interior, trecând alături de ceilalţi membri ai caravanei prin diferite încercări, confruntându-se cu ostilitatea triburilor locale, pentru a se întoarce în cele din urmă la locuinţa lui Aziz, învăţând propriile lecţii, dar şi lecţiile dintr-o formă de învăţare dirijată despre un Paradis dinainte pierdut.”

Povestea lui Yusuf repetă, cumva, povestea profetului Yusuf din Coran şi într-un fel povestea lui Iosif din Vechiul Testament, ajuns sclav în urma abandonării de către fraţii săi în puţ.

Soţia lui Aziz se îndrăgosteşte de tânărul frumos şi bine crescut care devenise sclavul soţului său şi încearcă să îl seducă.

Un alt orizont al sclaviei se deschide odată cu prezenţa germanilor şi cu recrutările populaţiei autohtone pentru a lupta în Primul Război Mondial.

Într-un final, problema libertăţii e de fapt problema liberului arbitru în a construi sau nu paradisul interior.

„Gurnah îşi descrie lumea într-o proză poetică deopotrivă pură şi lucidă – un mic paradis în sine... Desenate cu un penel fin, plăcerile, tristeţile şi dorul din faţetele splendide ale acestei cărţi rămân mult timp în memoria cititorului.“ – The Guardian

Abdulrazak Gurnah – Paradis. Traducere din limba engleză şi note de Andreea Năstase. Editura Litera, colecţia Clasici contemporani. 331 pag

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici