O carte pe zi: "Partitura suferinţei", de Lisa Genova

Eroul ştie că "la un moment dat, svâcnirile din toate grupele de muşchi - din braţe, picioare, gură, diafragmă - se vor opri pentru totdeauna. De aceea ar trebui să le accepte". Un roman despre o boală cumplită - scleroză laterală amiotrofică.

Urmărește
159 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Partitura suferinţei", de Lisa Genova

O carte pe zi: "Partitura suferinţei", de Lisa Genova

Cei îndrăgostiţi de precedentul roman semnat de Lisa Genova şi tradus în româneşte de aceeaşi Editură Trei ("Altfel… şi totuşi aceeaşi Alice"), transformat într-un film de Oscar, vor fi încântaţi şi de acest nou roman. Lisa Genova, născută în 1970, a absolvit Bates College ca şefă de promoţie, cu o diplomă în psihobiologie, şi are un doctorat în neuroştiinţe la Universitatea Harvard. Studiile ei ştiinţifice i-au marcat şi scrierile literare. După "Şi totuşi aceeaşi Alice", încă un roman în centrul căruia se află o boală incurabilă.

Eroul cărţii este un pianist, Richard, cu mare succes pe toate sălile lumii, nevoit să-şi întrerupă turneele când e atins de SLA - scleroză laterală amiotrofică, o boală necruţătoare care îi paralizează iniţial braţul drept. Boala nu se poate vindeca, dimpotrivă, înaintează. Ştie că "la un moment dat, svâcnirile din toate grupele de muşchi - din braţe, picioare, gură, diafragmă - se vor opri pentru totdeauna. De aceea ar trebui să le accepte". "În urmă cu opt luni, mâna lui dreaptă avea cele mai fine cinci degete din lume. Astăzi, braţul şi mâna lui dreaptă erau paralizate complet". "Se holbează înfricoşat la mâna lui moartă pe clapele frumoase. Nu doar faptul că mâna nu se poate mişca o face să pară moartă. Degetele nu se curbează. Întreaga mână este prea dreaptă, prea rigidă, lipsită de culoare, de personalitate, de posibilitate. Este atrofiată, moleşită, impotentă. Pare falsă".

Cât de cumplit trebuie să fie momentul pentru un pianist! Boala se agravează, la fiecare trei luni, când face câte o vizită medicală, constată că pierderile sunt vizibile, semnificative. Curând îşi pierde şi braţul stâng, nu se poate mişca, nu se poate spăla, nu poate mânca decât cu ajutor. "Boala îi va paraliza toţi muşchii din corp, în afară de intestine şi inimă, dar el ar putea trăi prin ventilaţie artificială încă treizeci de ani! Aceasta este atitudinea pe care ceilalţi vor ca el s-o aibă, discursul inspiraţional menit să-i alimenteze dorinţa de a trăi şi a persevera. Dar Richard preferă să moară decât să depindă de ventilaţia invazivă". Nu poate trăi ca Stephen Hawking.

Richard a fost căsătorit, dar a divorţat, trăieşte în altă parte decât fosta sa soţie. Are o fiică studentă. Când starea de sănătate i se agravează, cele două vin aproape de el. Nu mai poate respira decât cu aparate. Nu mai poate mesteca, inghiţi, mânca. I se introduce un tub direct în stomac, prin care i se injectează hrana lichidă. Curând nu mai poate merge şi îi înţepenesc toţi muşchii. Nu mai vorbi, nu mai poate respira, decât cu ventilatorul. E "blocat în închisoarea corpului său".

Fireşte, moare.

Lisa Genova a fost inspirată din mai multe cazuri reale, pe care le menţionează într-un capitol final. Inclusiv faptul că, în mai 2017, după ce terminase manuscrisul acestui roman, devenise disponibil un medicament, radicava, care poate reduce cu 33 de procente agravarea simptomelor fizice ale SLA.

Un roman copleşitor, bine scris.

Lisa Genova - "Partitura suferinţei". Traducere din engleză de Margareta Manole. Editura Trei, colecţia Fiction Connection. 293 pag.

Taguri:
lisa genova,
sla,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici