- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (20.03.2023, 07:43)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Pasiune simplă/ Confesiunea adolescentei” de Annie Ernaux
Un roman care este, cum spune autoarea, „povestea unei traversări periculoase, până în portul scrisului”, pentru că „am început să devin o fiinţă literară, cineva care vede lucrurile de parcă ar trebui scrise într-o zi.”
Urmărește
254 afișări
„Un monument închinat pasiunilor care sfidează orice explicaţie simplă." The New York Times Book Review
Annie Ernaux a primit anul trecut Premiul Nobel pentru literatură, „pentru curajul şi acuitatea clinică cu care dezvăluie rădăcinile, înstrăinările şi constrângerile colective ale memoriei personale”.
Născută Duchesne, în 1940, în Normandia, şi-a publicat primul roman în 1974, iar întrega sa operă literară este în esenţă autobiografică. A fost onorată cu mai multe premii improtante – Renaudot, Prix de la langue francaise, Marguerite Yourcenar ş.a.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
În 2016, a publicat o altă carte autobiografică, Mémoire de fille, în care tratează primele experienţe sexuale, în vara anului 1958 şi gustul lor pe tot parcursul vieţii. Ea scrie despre „amintirea ruşinii”.
Povestea din „Confesiunea adolescentei”, din cartea pe care o semnalăm astăzi e o reluare a subiectului.
În 2000 a publicat „Evenimentul”, în care rememorează anii de studenţie când viaţa ei ia o turnură dramatică după ce rămâne însărcinată: are de ales între a face un avort ilegal în Franţa anilor ’60 şi a-şi continua studiile sau a păstra copilul ca tânără mamă singură şi a renunţa la facultate şi la cariera de scriitoare. După acest roman a fost făcut un film, rolul lui Ernaux fiind interpretat de tânăra actriţă franceză de origine română Anamaria Vartolomei (filmul a câştigat şi Leul de Aur la Veneţia în 2021).
Până la acest moment, scrierile lui Annie Ernaux n-au fost accesibile în româneşte, aceasta este prima traducere. Dar aflăm că aceeaşi editură Pandora M, în cadrul colecţiei „Anansi. World Fiction”, pregăteşte un nou roman de Annie Ernaux.
Scriu editorii:
„Anulând graniţele dintre ficţiune şi memorialistică, naratoarea anonimă din Pasiune simplă documentează reacţiile, dorinţele, umilinţele unei femei consumate timp de doi ani de pasiunea pentru un străin căsătorit. Fiecare cuvânt, întâmplare ori persoană ce-i iese în cale îi prilejuieşte o legătură cu cel iubit ori îi provoacă o indiferenţă glacială. Nu există cale de mijloc, aşa cum luciditatea extremă nu oferă scăpare din faţa acestei pasiuni mistuitoare.
În Confesiunea adolescentei, naratoarea readuce la viaţă vara anului 1958, când s-a dăruit pentru prima oară unui bărbat. Abia împlinise 18 ani, iar bărbatul a preferat s-o uite şi să-şi continue viaţa ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat. După 50 de ani, scriitoarea îşi dă seama că s-ar putea întoarce la fata de atunci, pe care încercase din răsputeri s-o uite. În cursul acestui proces, va descoperi că acea fată care fusese cândva este originea vitală, violentă şi dureroasă a identităţii ei de scriitoare.”
„Succesul nu înseamnă mai nimic pentru mine. Nu are aproape nicio influenţă asupra a ceea ce fac sau asupra felului în care mă privesc pe mine însămi. Trăiesc pentru a scrie. Mare parte a timpului scriu aici, în casa mea. Câteodată mă întreb dacă nu cumva am ratat ceva subordonând totul scrisului. Dar poate acesta e motivul pentru care mă aflu aici." Annie Ernaux
Annie Ernaux - Pasiune simplă/ Confesiunea adolescentei. Traducere di limba franceză de Mădălina Ghiu şi Vasile Zincenco. Editura Pandora M, 207 pag.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
CANCAN.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe