O carte pe zi: „Păturica roz”, de Marius Balo

Marius Balo este teolog, a fost profesor în China, unde, sub o acuzaţie pe care el o consideră falsă, a stat în detenţie.

Urmărește
314 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Păturica roz”, de Marius Balo

O carte pe zi: „Păturica roz”, de Marius Balo

În închisoarea chineză a început să scrie proză, multe dintre paginile acelei perioade aflându-se la baza acestui roman, care constituie debutul său editorial.

„Marius Balo a fost victima unei escrocherii care l-a ţinut pe nedrept în închisoarea din Shanghai, timp de opt ani. Calvarul său a devenit o poveste de avertizare în legătură cu adevărata Chină, pe care toată lumea ar trebui s-o vadă aşa cum e” - Peter Humphrey.

O carte cutremurătoare, adevăr sută la sută. O poveste cutremurătoare asupra căreia ne oprim foarte pe scurt, întrucît, în mod sigur, marea majoritate a celor care vor citi acest text nu o cunosc. Preluăm informaţiile de pe internet.

Clujeanul Marius Balo are 41 de de ani. A fost arestat în China, la Shanghai, în 2014, sub acuzaţia de fraudă contractuală, pentru că ar fi primit, după cum singur recunoaşte într-un memoriu trimis autorităţilor române, 80 de dolari de la un chinez implicat într-o reţea de infractori. A fost condamnat în 2016, după doi ani de arest preventiv, la 8 ani de închisoare. Cazul său a ajuns în public după ce o firmă de PR şi o celebră casă de avocatură din Cluj l-au preluat, arătând public că de 5 ani autorităţile române nu s-au implicat pentru a-i oferi asistenţă românului, încarcerat într-un penitenciar de maximă siguranţă din Shanghai. Povestea nu era deloc simplă.

Marius Balo a fost implicat în trei firme cu sediul la aceeaşi adresă din orăşelul universitar Oxford, Marea Britanie. Într-una din ele – Li Ang Holdings Group Corp Limited - Marius Balo a fost numit director pe 20 martie 2014. Opt zile mai târziu, el a fost arestat la Shanghai.

În celelalte două firme (New Del Pacific International Holdings Ltd şi Baa International Group Holdings Limited), Balo figurează numit ca director în 2012. Toate firmele au fost dizolvate în 2014, anul în care Balo a fost arestat în China.

Nu există deocamdată informaţii despre cum a ajuns Marius Balo să figureze în aceste firme şi nici ce au reprezentat cei 80 de dolari primiţi de la infractorii chinezi.
Infractorii chinezi au acţionat printr-o reţea de firme-fantomă, care au produs un prejudiciu de peste 250.000 de euro. Marius Balo ar fi fost complice la o fraudă de 2 milioane de yuani (aproximativ 260.000 euro – n.r.). A fost pus în libertate la finalul lunii martie 2022, după ce a stat la puşcărie timp de opt ani.

Anterior a absolvit seminarul teologic din Cluj-Napoca, a plecat la New York, să îşi continue studiile teologice la Academia „Sfântul Vladimir“. A stat trei ani în SUA, a revenit acasă, dar n-a ajuns să fie pregătit pentru a fi preot. În 2010 a plecat la Beijing. Un român pe care l-a cunoscut acolo l-a cooptat într-o firmă care acorda credite companiilor locale. A fost scos în faţă, spunându-i-se că imaginea lui de străin dă credibilitate afacerii. El trebuia doar să semneze contractele de împrumut, pentru care primea circa 500 de yuani.

La finalul cărţii sunt cinci texte despre autor scrise de Peter Humphprey, sinolog şi fost deţinut în ChinBenedict Rogers, director general al Hong Kong Watch, Laetitia Moreau, regizoare de film şi scriitoare, Benedict Bistriţeanul, episcop –vicar, Mitropolia Clujului, Pr. Ioan Chirilă, Facultatea de Teologie Ortodoxă UBB.

Marius Balo – Păturica roz. Întemniţat în China comunistă. Prefaţă de Doina Ruşti. Editura Litera, Biblioteca de proză contemporană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici