- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (23.04.2018, 09:56)
- Stelian Turlea
O carte pe zi: "Povestea fetiţei pierdute", de Elena Ferrante
Patru romane, care sunt povestea a două prietene, din copilărie la vârsta matură, toate traduse şi în limba română, constituindu-se într-o adevărată epopee. Cel din urmă, pe care îl prezentăm acum, încheie magnific tetralogia.
Urmărește
704 afișări
O carte pe zi: "Povestea fetiţei pierdute", de Elena Ferrante
Elena Ferrante este pseudonimul unei romanciere italiene cu un succes fulminat cam peste tot în lume. A publicat şase cărţi, printre care "L'amore molesto" şi "Zilele regăsirii mele", descrisă ca "răvăşitoare“ de New York Times şi ecranizată de Roberto Faenza. Dar marele ei succes a fost obţinut cu "Tetralogia napolitană", care se încheie cu volumul pe care îl prezentăm acum. Tetralogia ("Prietena mea genială", "Povestea noului nume", "Cei care pleacă şi cei ce rămân", "Povestea fetiţei pierdute" - toate volumele au apărut în traducere la Editura Pandora M) este povestea a două prietene, Lila şi Elena, urmărită de la vârste fragede până la bătrâneţe, vreme de decenii în care dumurile celor două se despart dramatic, fiecare cu o evoluţie diferită. O poveste care acoperă şase decenii, începe în anii '60 ai secolului trecut şi sfârşeşte după 2005.
În volumul de faţă, Elena, ajunsă scriitoare de succes, după ce a reuşit să scape de cartierul sărăcăcios din Napoli, revine în acest oraş, în comunitatea măcinată de ură şi în apropierea Lilei, purtată de iubirea pentru un bărbat care se dovedeşte a fi un afemeiat notoriu. Fetele ei cresc între timp şi se îndepărtează treptat de mamă, iar relaţia celor două prietene rămâne la fel de complicată şi confuză, amestec de iubire, invidie, ranchiună, rivalităţi.
Darul de povestitoare al Elenei Ferrante este excepţional, lumile pe care reuşeşte să le creeze au o forţă care copleşeşte cititorul. Scene de viaţă uimitoare care se adună şi se tot adună, fără să plictisească, formând un univers în care cititorul este imposibil să nu regăsească ceva ştiut. Cele două eroine sunt prietene şi rivale, se înfruntă şi se sprijină, sunt reale şi fascinante.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
În volumul de faţă, fiecare dintre ele (deja mame) naşte, aproape în aceeaşi perioadă, câte o fetiţă, care cresc împreună, dar în complicata ţesătură de relaţii dintre personajele romanului, fetiţa Lilei dispare la un moment dat, nu se ştie dacă într-un accident sau dacă răpită, nimeni nu mai află nimic vreodată, iar urmarea este că prietenia celor două se deteriorează definitiv. De fapt, ce le subminează relaţia este agresivitatea comunităţii în care trăiesc - "Răul apucă drumuri neprevăzute. Pui deasupra bisericile, mânăstirile, cărţile - par atât de importante cărţile - şi răul găureşte podeaua şi se iveşte unde nu te-aştepţi".
"Odată cu acest ultim volum remarcabil al «Tetralogiei Napolitane», Elena Ferrante transformă povestea despre Lila si Elena într-o epopee extraordinară care se constituie într-un portret al unui cartier, al unui oraş în tranziţie şi al unei ţări ce-şi croieşte drum cu greu prin prima jumătate a secolului XX", scrie The New York Times.
Un roman care poate fi citit şi recitit la nesfârşit.
Elena Ferrante - "Povestea fetiţei pierdute". Al patrulea volum din "Tetralogia napolitană". Editura Pandora M. Traducere din italiană de Cerasela Barbone. 469 pag.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: O carte pe zi: "Umblând printre morminte", de Lawrence Block, unul dintre cei mai mari scriitori americani de romane poliţiste
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe