O carte pe zi: "Presa ieşeană de informaţie (1890 - 1910)", de Emilia Chiscop. „Ce lecţii ar putea învăţa jurnalismul de azi din jurnalismul de ieri?”

"Ce lecţii ar putea învăţa jurnalismul de azi din jurnalismul de ieri, în spiritul filosofiei istoriei a lui Xenopol, care consideră istoria drept un instrument de înţelegere a prezentului? Ce elemente ale spaţiului public de azi se regăsesc în cel de ieri?".

Urmărește
130 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Presa ieşeană de informaţie (1890 - 1910)", de Emilia Chiscop. „Ce lecţii ar putea învăţa jurnalismul de azi din jurnalismul de ieri?”

O carte pe zi: "Presa ieşeană de informaţie (1890 - 1910)", de Emilia Chiscop

"Am ales această temă de cercetare şi dintr-un motiv personal - scrie Emilia Chiscop în introducerea volumului -: ca jurnalistă la Ziarul de Iaşi, mi-am privit profesia şi din perspectivă istorică. Aşa cum presa de astăzi contribuie, cu bune şi rele, la formarea societăţii civile, la formarea şi deformarea de valori, la maturizarea sau schimonosirea discursului public, la practicarea exerciţiului democratic, cum vor fi contribuit ziarele de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul celui următor la toate acestea? Ce lecţii ar putea învăţa jurnalismul de azi din jurnalismul de ieri, în spiritul filosofiei istoriei a lui Xenopol, care consideră istoria drept un instrument de înţelegere a prezentului? Ce elemente ale spaţiului public de azi se regăsesc în cel de ieri?".

Cartea Emiliei Chiscop prezintă un studiu al presei ieşene din perioada 1890 - 1910, perioadă în plin proces de modernizare a societăţii româneşti, iar analiza asupra articolelor publicate în ziarele Evenimentul şi Opinia, ambele de orientare conservatoare, au fost punctul de plecare al cercetării. Emilia Chiscop a fost jurnalist al Ziarului de Iaşi, reporter, apoi şef al Departamentului Educaţie-Cultură, acum fiind colaborator al paginii de Opinii. A absolvit un master în politici de dezvoltare internaţională la Duke University, unde, în prezent, coordonează programele educaţionale din cadrul Duke Initiative for Science & Society.

Cartea de faţă reprezintă dizertaţia sa doctorală la Academia Română, filiala Iaşi, în 2015. Se ocupă de: începuturile presei româneşti, imaginea presei din Iaşi la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, locul vieţii politice şi sociale în presa ieşeană, presa ca factor de formare şi mobilizare a opiniei publice în acea perioadă şi, în sfârşit, politici publice şi teme moderne în presa ieşeană: educaţie, sănătate şi cultură.

Emilia Chiscop - "Presa ieşeană de informaţie (1890 - 1910)". Editura Junimea, colecţia Memoria clepsidrei. 261 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici