O carte pe zi: "Prizonierii geografiei", de Tim Marshall

"Noile realităţi geografice, precum schimbarea climei, aduc noi provocări şi oferă noi şanse".

Urmărește
333 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Prizonierii geografiei", de Tim Marshall

O carte pe zi: "Prizonierii geografiei", de Tim Marshall

Tim Marshall a fost corespondent pe probleme de politică externă la televiziunea britanică Sky News. A transmis din 30 de ţări, inclusiv din şase zone de război. După 25 de ani de jurnalism pe linia frontului, se ocupă acum de site-ul TheWhatAndTheWhy.com. A văzut cu ochii lui cum conflicte internaţionale şi războaie civile pot fi influenţate de mediul înconjurător, geografic, în care au evoluat indiviziii şi societăţile. A rezultat cartea de faţă în care susţine că "geografia şi istoria modului în care s-au adaptat naţiunile la această geografie rămâne crucială pentru înţelegerea lumii de azi şi a viitorului." "Desigur, geografia nu dictează cursul tuturor evenimentelor. Marile idei şi marii lideri fac parte din mecanismul istoriei. Dar trebuie să acţioneze în limitele impuse de geografie. Noile realităţi geografice, precum schimbarea climei, aduc noi provocări şi oferă noi şanse."

Scriu editorii: "Hărţile exercită o atracţie misterioasă asupra noastră. Fie că sunt pergamente antice sau că sunt abia scoase din torpedoul maşinii sau generate de Google, hărţile ne spun tot ceea ce dorim să ştim, nu doar despre unde vrem să mergem, ci şi despre lume, în general. Şi, cu toate acestea, când vine vorba de geopolitică, mare parte din ceea ce ni se spune este emis de analişti şi de tot felul de experţi autointitulaţi, care au uitat să consulte harta locului despre care vorbesc. Toţi liderii naţiunilor sunt constrânşi de geografie. Alegerile lor sunt limitate de munţi, fluvii, mări şi beton. În volumul Prizonierii geografiei, experimentatul jurnalist Tim Marshall examinează Rusia, China, Statele Unite, America Latină, Orientul Mijlociu, Africa, Europa de Vest, Japonia şi Coreea, Groenlanda şi zona arctică – climatele lor, mările, munţii, fluviile, deşerturile şi zonele de graniţe – pentru a ne oferi un context care lipseşte adesea din reportajul politic. În zece hărţi actualizate ale fiecărei regiuni, Marshall explică clar şi antrenant strategiile geopolitice complete ale acestor zone-cheie ale globului. De ce nu va fi America niciodată invadată? De ce Rusia vrea să aibă flotă, cu toate că are porturi îngheţate şase luni pe an? Cum este viitorul Chinei influenţat de geografia ei? De ce nu va fi Europa niciodată unită? Răspunsurile sunt geografice. Aruncând o nouă lumină asupra realităţilor fizice care modelează soarta naţiunilor, Prizonierii geografiei este îndrumarul care ne explică unul dintre factorii determinanţi majori din afacerile mondiale.

Tim Marshall - "Prizonierii geografiei. Zece hărţi care îţi spun tot ce trebuie să ştii despre politica globală". Editura Litera, colecţia Kronika. Cuvânt înainte de sir John Scarlett. Traducere din limba engleză de Petru Iamandi. 288 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici