O carte pe zi: "Puterea", de Naomi Alderman. Ce s-ar întâmpla dacă femeile ar căpăta brusc o putere nimicitoare şi nemaivăzută?

În urmă cu doi ani, a apărut acest roman care a atras imediat atenţia, a fost inclus de The New York Times pe lista celor mai bune zece cărţi ale anului 2017, s-a spus că ar fi fost una dintre cărţile preferate ale fostului preşedinte Barak Obama şi a fost deja tradus în mai multe limbi. Un roman înspăimântător despre ce ar putea deveni lumea.

Urmărește
748 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Puterea", de Naomi Alderman. Ce s-ar întâmpla dacă femeile ar căpăta brusc o putere nimicitoare şi nemaivăzută?

O carte pe zi: "Puterea", de Naomi Alderman

A venit vremea ca femeile să preia puterea de la bărbaţi. Din senin, printre femei se răspândeşte o nouă putere. Mai întâi o au doar fetele de 15 ani, dar foarte curând o au toate femeile: posedă o energie suplimentară, o descărcare de energie, ca un fulger sau ca un impuls electric, din ce în ce mai puternic, cu care pot produce vătămări şi chiar moartea. Harul acesta e o enigmă pentru oamenii de ştiinţă. Nu există antidot. Fireşte, treptat harul scapă de sub control. "O formă de putere la care nu poţi să renunţi şi pe care n-o poţi da la schimb". Apar forumuri pe internet care le îndeamnă pe fete să se unească şi să comită lucruri groaznice, FBI se străduieşte să le închidă, dar apar mereu mai multe. Harul se răspândeşte în toată lumea, femeile care îl au (înainte de a-l avea toate) se recunosc după un simbol: "palma cu un ochi în mijloc, din care se răspândesc tentacule de curent electric, ca nişte membre, ca ramurile unui copac". Se ajunge curând la violenţe, răzbunări, justificate în cazurile în care femeile fuseseră violate şi abuzate, dar nejustificate în cele mai multe alte cazuri. Apar excesele şi ideile extremiste: bărbaţii trebuie eliminaţi. "De câţi bărbaţi avem nevoie efectiv? Bărbaţii sunt periculoşi, comit majoritatea infracţiunilor, sunt mai puţin inteligenţi, mai puţin conştiincioşi, mai puţin harnici, gândesc cu muşchii şi cu puţa. Bărbaţii sunt mai predispuşi la boli şi sunt o povară în spinarea ţării. Da, avem nevoie de ei ca să facem copii, dar de câţi avem nevoie în scopul ăsta? De mai puţini decât femei. Bărbaţi buni, curaţi, ascultători, pentru ei va exista mereu loc. Dar câţi bărbaţi sunt aşa? Poate unul din zece". Restul trebuie exterminaţi. Lumea e repornită de la zero cu un efect necontrolat şi devastator, sclavie, războaie, orori, absurdităţi.

O acţiune complicată, care cuprinde lumea întreagă, inclusiv spaţiul românesc, cu războaie nimicitoare.

O replică, s-a spus, la "Povestea slujitoarei", celebrul roman semnat de Margaret Atwood. Care declara: "Electrizantă! Şocantă! O să vă facă părul măciucă! După care o să vă facă să vă revizuiţi atitudinea în legătură cu tot".

The Times scria: "O ipoteză fascinantă despre cum ar fi arătat lumea dacă sexismul ar fi fost avut drept ţintă celălalt sex milenii la rând".

Naomi Alderman, născută în 1974, este o scriitoare britanică, a câştigat mai multe premii şi a fost inclusă pe lista Granta a celor mai buni zece tineri romancieri britanici.

Naomi Alderman - "Puterea". Editura Storia Books. Traducere din engleză de Miruna Voiculescu. 424 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici