O carte pe zi: „Raidul poeţilor. 72 de interviuri”, de Robert Şerban

„Poeţii sunt fiinţe periculoase. Ei (pre)simt mai bine, (pre)văd mai repede decât alţi oameni; poeţii simt şi văd – ceea ce, desigur, e un nevăzut – softul acestei lumi.” (Cristian Pătrăşconiu)

Urmărește
119 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Raidul poeţilor. 72 de interviuri”, de Robert Şerban

O carte pe zi: „Raidul poeţilor. 72 de interviuri”, de Robert Şerban

„Poeţii sunt fiinţe periculoase. Ei (pre)simt mai bine, (pre)văd mai repede decât alţi oameni; poeţii simt şi văd – ceea ce, desigur, e un nevăzut – softul acestei lumi. În această carte dirijată admirabil de un foarte bun (şi, fapt nu tocmai obişnuit pentru lumea noastră culturală, foarte generos) poet, aşa cum este Robert Şerban, zecile de poeţi care (ne) vorbesc execută, atât individual, cât şi <<în echipă>>, un fel de operaţiune specială de reamintire a sufletului.” (Cristian Pătrăşconiu)

„Intervievaţii mei au vârste şi stiluri de scris diferite, unii sunt – nu găsesc alt cuvânt, dar nici nu-l folosesc peiorativ – maeştri, alţii debutanţi, unii-s cunoscuţi, alţii, pe cale de a fi, dar toţi, poeţi pe care i-am citit, îi citesc şi îi admir. Şi cu care am afinităţi. Le-am trimis întrebările în scris, ca să aibă răgaz să se gândească şi să răspundă cât mai… exact. Şi astfel, să aflăm, între altele, cum au descoperit plăcerea şi, apoi, vocaţia scrisului, cum lucrează (cu) mecanismele literaturii, când funcţionează ele şi când nu, cine erau scriitorii pe care i-au cunoscut, cu care dintre ei au fost sau sunt prieteni, ce (mai) înseamnă inspiraţia.

Dacă în alte arte lucrul în echipă e vital, arta scrisului implică singurătate, ce conturează într-un anumit fel individualitatea. Pe unii îi face egocentrici, pe alţii, discreţi, unora le dă la iveală originalitatea, altora, nevrozele, unii-s asociali, alţii – magnetizanţi. Şi uite aşa, din mărturisire în mărturisire, se iţeşte un areal literar, al unei comuniuni ce are aceeaşi pasiune: poezia.”

Robert Şerban demonstrează în această carte că este un as al interviului cultural, acea specie a jurnalismului atât de rar abordată cu pricepere înn ultima vreme.

Robert, născut în 1970, a publicat mai multe cărţi de beletristică, majoritatea de poezie, pentru care a fost recompensat cu numeroase premii literare.

Robert Şerban – Raidul poeţilor. 72 de interviuri. Editura Junimea. 338 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
şerban,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici