O carte pe zi: „Războaie de graniţă. Conflicte care ne definesc viitorul” de Klaus Dodds

„Ideea conform căreia graniţele nu sunt tocmai ceea ce par constituie nucleul cărţii Războaie de graniţă, deopotrivă un volum impresionant şi actual. Şi merită să reflectăm asupra acestui subiect, mai ales astăzi”.

Urmărește
100 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Războaie de graniţă. Conflicte care ne definesc viitorul” de Klaus Dodds

O carte pe zi: „Războaie de graniţă. Conflicte care ne definesc viitorul” de Klaus Dodds

„(...) Dodds ne convinge pe deplin că graniţele dezvăluie «adevăruri fundamentale despre umanitate».“ The Spectator

Klaus Dodds - Războaie de graniţă. Conflicte care ne definesc viitorul. Traducere din limba engleză de Irina Pricop. Editura Litera, colecţia Kronika. 320 pag.

Klaus Dodds este profesor de geopolitică la Royal Holloway, Universitatea din Londra. A scris numeroase cărţi pe teme de geopolitică şi diplomaţie, iar din 2006 este autor al unui editorial lunar pe teme geopolitice pentru Geographical Magazine. A fost recompensat cu Premiul Philip Leverhulme, acordat „cercetătorilor remarcabili, a căror activitate a atras recunoaştere internaţională şi a căror carieră viitoare este excepţional de promiţătoare“.

Cartea de faţă a apărut în urmă cu doi ani, prin urmare este de mare actualitate.

Este, susţin editorii, „o abordare fascinantă a geopoliticii internaţionale, care examinează semnificaţia trecută, prezentă şi viitoare a graniţelor, de la căderea Zidului Berlinului până la atentatele de la 11 septembrie, trecând prin Palestina şi Pakistan, Coreea de Nord, Zidul lui Trump şi nu numai.

Ce înseamnă pentru relaţiile internaţionale, în perpetuă schimbare, cele mai periculoase şi mai neaşteptate conflicte la graniţă, şi cum afectează acestea echilibrul global?

În Războaie de graniţă, Klaus Dodds sondează ciocnirile geopolitice ale viitorului, explorând zidurile de la graniţe - atât fizice, cât şi simbolice -, de la Fâşia Gaza până la cursa spaţială. În Munţii Himalaya, la Marea Mediterană şi în alte părţi ale lumii, tensiunea inerentă, provocată de încercarea de a separa lumea în zone, este departe de a dispărea.

Odată cu schimbările climatice care mută graniţele naturale, de la munţi şi gheţari până la fluvii, se întrevede tot mai clar întrebarea: Cum vom supravieţui într-o climă din ce în ce mai caldă, cu un nivel al apei mărilor în continuă creştere şi cu o populaţie tot mai numeroasă? Dodds explică de ce acum, mai mult ca niciodată, este posibil să ne confruntăm cu tot mai multe ziduri, bariere şi sisteme de securitate în viaţa noastră de zi cu zi. Volumul Războaie de graniţă ne oferă posibilitatea să descoperim ce înseamnă cu adevărat graniţele în lumea modernă: cum sunt construite, ce importanţă au pentru cetăţeni şi guverne şi cum ne ajută să înţelegem trecutul istoric şi mai ales viitorul diplomatic.”

„Cu o cunoaştere impresionantă a fenomenului, Dodds demonstrează convingător că politica identităţii şi dereglările provocate de schimbările climatice vor spori conflictele de la graniţă în următoarele decenii.“ Publishers Weekly

Klaus Dodds - Războaie de graniţă. Conflicte care ne definesc viitorul. Traducere din limba engleză de Irina Pricop. Editura Litera, colecţia Kronika. 320 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
klaus dodds,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici