O carte pe zi: „Regina Elisabeta a României. Un secol de eternitate”

Un extraordinar album despre cea dintâi regină a României.

Urmărește
254 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Regina Elisabeta a României. Un secol de eternitate”

O carte pe zi: „Regina Elisabeta a României. Un secol de eternitate”

La 18 februarie/5 martie 2016 s-au împlinit o sută de ani de la moartea reginei Elisabeta a României, o personalitate fascinantă a istoriei noastre moderne. Muzeul Naţional Peleş a organizat atunci o expoziţie specială şi a editat albumul de faţă.

„A fost cea dintâi regină a României şi în acelaşi timp, vreme de o jumătate de veac, a fost o ambasadoare în lume a tot ce este românesc. Intelectuală rafinată, cunoscătoare a multor limbi străine, a învăţat şi limba română şi a făcut acest lucru dintr-o dorinţă de perfecţiune, dar şi pentru a se înţelege şi a înţelege cât mai deplin pe cei cărora soarta o destinase să le fie în frunte.

A avut rare însuşiri. Scriitoare, intelectuală înzestrată cu capacitatea de a recepta şi de a acumula variate cunoştinte, neîntrecută artistă, a fost o regină care a făcut din ţara şi poporul care o aduseseră la cârma lor un ţel al vieţii, străduindu-se a le difuza, dincolo de hotare, imaginea.

Fire visătoare şi romantică a avut însă şi priceperea rară de a-şi asigura propagarea imaginii, dar prin aceasta a contribuit şi la difuzarea cunoştinţelor despre tânăra Românie. O preocupau necontenit manifestările artistice. A alcătuit o adevărată curte de artişti, a dat întreg sprijinul marilor talente din domeniul muzicii şi artelor plastice.

În bună măsură trăia intr-o lume a ei, ruptă de realitatea vieţii cotidiene şi chiar de lucrurile practice. Pentru exactul şi scrupulosul rege Carol I ea ridica uneori semne de întrebare, neavând nici noţiunea clară a valorii banului. A avut însă meritul de a nu se amesteca in viaţa politică. N-a făcut-o decât odată, când s-a implicat in proiectul de căsătorie al printului moştenitor Ferdinand cu Elena Văcărescu, ceea ce a impus exilul ei peste hotare, rigurosul rege readucând-o în ţară doar după câţiva ani.

A cuprins în naraţiunile ei basmele românilor, a adoptat portul popular în diferite ocazii, impunându-l astfel înaltei societăţi, a încurajat pe cât i-a stat în putinţă literatura şi arta ţării ei de adopţiune şi mai ales i-a difuzat imaginea în lume. A răspuns astfel adoptării ei de către fiii şi fiicele poporului de la Carpaţi şi Dunăre”. (Acad Dan Berindei)

Muzeul Naţional Peleş - Regina Elisabeta a României. Un secol de eternitate. Coordonator – Narcis Dorin Ion. Texte de acad. Dan Berindei, prof univ. Ion Bulei, dr. Narcis Dorin Ion. Ediţie bilingvă română-engleză. 253 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici