O carte pe zi: "Reţeaua Alice", de Kate Quinn

Reţeaua se spionaj Alice chiar a existat în timpul celui de-al doilea război mondial şi a fost condusă de Louise de Bettignies.

Urmărește
217 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Reţeaua Alice", de Kate Quinn

O carte pe zi: "Reţeaua Alice", de Kate Quinn

Scriu editorii: "1947. În haosul de dupa al Doilea Război Mondial, Charlie St. Clair, o studentă americană însărcinată, necăsătorită şi pe punctul de a fi alungată de propria familie, nutreşte speranţa disperată ca verişoara ei iubită, Rose, care a dispărut în Franţa ocupată de nazişti în timpul războiului, ar putea să fie încă în viaţă. Prin urmare, când părinţii o trimit in Europa să-şi rezolve <<mica problemă>>, Charlie fuge şi se îndreaptă spre Londra, hotărâtă să afle ce s-a întâmplat cu veriţoara ei.

1915. La un an de la începutul Marelui Război, Eve Gardiner arde de nerăbdare să se alăture luptei împotriva germanilor şi primeşte această şansă atunci când este recrutată să lucreze ca spioană. Trimisă în Franţa ocupată de inamic, ea se alătură fascinantei Lili, <<regina spionilor>>, conducătoarea unei vaste reţele de agenţi secreţi chiar sub nasul inamicului. Treizeci de ani mai târziu, bântuită de trădarea care, in cele din urmă, a destrămat Reţeaua Alice, Eve îşi petrece zilele izolată în casa ei din Londra, înecându-şi amintirile în alcool. Până când o tânără americancă dă buzna pronunţând un nume pe care Eve nu l-a mai auzit de zeci de ani şi pornesc împreună într-o misiune al carei scop este acela de a descoperi adevărul... indiferent care ar fi acesta."

Reţeaua Alice chiar a existat şi a fost condusă de Louise de Bettignies. "Spioanele din primul război mondial – scrie Kate Quinn într-o notă - sunt, în mare parte, uitate astăzi. Deşi le-a fost apreciată contribuţia în timpul războiului, exista o oarecare reticenţă cu privire la modul în care ar fi trebuit tratate la sfârşitul acestuia. Louise de Bettignies a fost admirată, elogiată şi acoperită cu medalii, dar contemporanii ei s-au concentrat mult mai puţin pe dârzenia şi curajul ei, cât pe statura ei minionă, feminitatea sau patriotismul ei." "Louise de Bettignies este, în mod nedrept, o figură istorică puţin cunoscută astăzi, căci curajul, ingeniozitatea şi abilităţile femeii supranumite regina spionajului nu au nevoie de exprimări exagerate pentru a crea o scriere captivantă. Fostă guvernantă, şi-a luat numele de cod de Alice Bubois, a fost recrutată de căpitanul englez Cecil Aylmar Cameron, care pusese bazele operaţiunilor de spionaj la Folkestone, în sudul Angliei. Louise de Bettugnies a creat una dintre cele mai de succes reţele de spionaj din timpul primului război mondial."

Fireşte, Eve Gardiner e un personaj fictiv, ca şi colaboraţionistul Rene Bordelon. Întâmplările romanului sunt în mare parte ficţiune. Dar masacrul de la Oradour-sur-Glane, din timpul celui de-al doilea război mondial (când bărbaţii au fost împuşcaţi în hambare şi clădiri locale, iar femeile şi copiii au fost duşi în biserică şi ucişi), în care a murit verişoara americancei Charlie St. Clair este iarsăşi un fapt real..
O poveste romantică bine scrisă şi captivantă.

Kate Quinn - "Reţeaua Alice". Traducere din limba engleză de Adina şi Gabriel Raţiu. Editura Litera, colecţia Bule moon. 477 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici