O carte pe zi: ”Revenire” de Blake Crouch

„Un inimaginabil thriller science-fiction, o poveste ameninţătoare despre profunzimea naturii umane.” - The New York Times Book Review

Urmărește
182 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: ”Revenire” de Blake Crouch

O carte pe zi: ”Revenire” de Blake Crouch

Blake Crouch este autorul a 14 romane de suspans, mister şi horror. Trei dintre acestea au apărut şi în româneşte, tot la Editura RAO, anume primele două volume din trilogia Wayward Pines (Oraşul din munţi şi Şeriful), după care s-a realizat un serial TV. Romanele sunt povestea agentului Ethan Burke de la Serviciul Secret, care soseşte în Wayward Pines, Idaho, cu misiunea de a localiza şi salva doi agenţi federali dispăruţi în acest orăşel de provincie. Dar nu mai poate pleca. Constată că oraşul e împrejmuit de un gard dincolo de care nu mai poţi trece, iar în interior e o lume de coşmar, un fel de închisoare experimentală.

Al treilea roman, prezentat la această rubrică în urmcă cu patru ani, ”Materia întunecată”, este şi mai năucitor. Eroul, un fizician pe nume Jason Dessen, pe cale să inventeze o tehnologie complexă pentru transferul interdimensional, renunţă la cercetare pentru a-şi întemeia o familie şi optează să rămână doar un profesor obişnuit de fizică la un colegiu din Chicago. Prietenul lui cel mai bun îi continuă cercetările, descoperă ce se aştepta să descopere şi, după cincisprezece ani, vrea să revină la viaţa de familie şi-i ia locul fostului săi coleg. Din acest moment începe o călătorie înspăimântătoare în universuri paralele. Există o şansă la un milion să avem de-a face cu multiversul. Adică cu infinitul. Adică să existe un milion de lumi ca a noastră. Să existe realităţi paralele, la fel de reale. În care să ne pierdem.

Romanul pe care îl semnalăm astăzi este şi mai straniu.

Eroina, Helena Smith, specialistă în neuroştiinţe, vrea să-şi salveze mama, atinsă de Alzheimer, şi pentru aceasta vrea să mapeze amintirile subiecţilor cu Alzheimer în stadiul trei, iar când ajung în stadiul cinci sau şase, să reactiveze amintirile pe care le-a salvat pentru ei. O amintire nu este nimic altceva decât o combinaţie specifică de neuroni care lansează impusluri împreună. Filtrul între noi şi realitate. Dacă vom putea capta amintirile, vom înţelege cum le putem împiedica să se şteargă cu totul. Cercetătoarea reuşeşte să creeze un „scaun” al amintirilor (procedura e complicată, n-o explicăm aici) prin care reuşeşte să capteze amintirile, dar declaşează o catastrofă, pentru că amestecul de amitiri reale şi false face ca trecutul şi prezentul să se poată schimba, fără niciun avertisment. Dar cum să trăim într-o asemenea lume? Urmările descoperirii, care atacă structura trecutului, sunt chiar anihilarea lumii.

Scriu editorii:

„La început, pare o boală. O epidemie care se răspândeşte prin mijloace necunoscute, înnebunindu-şi victimele cu amintirile unei vieţi pe care nu au trăit-o niciodată. Dar forţa care scutură lumea nu este un agent patogen. Este doar prima undă de şoc, declanşată de o descoperire uluitoare, şi ceea ce este în pericol nu este mintea noastră, ci însăşi ţesătura timpului.

În New York, detectivul Barry Sutton se apropie de adevăr, iar într-un laborator îndepărtat, neurologul Helena Smith nu ştie că ea singură deţine cheia acestui mister. . . şi instrumentele pentru a riposta. Împreună, Barry şi Helena vor trebui să-şi confrunte inamicul, înainte ca ei şi lumea să fie prinşi într-o buclă de haos în continuă creştere.

Revenire este cel mai ambiţios, uluitor şi irezistibil thriller al lui Blake Crouch de până acum.”

„Un science-fiction socant si plin de suspans, o poveste de dragoste tulburatoare.” - Entertainment Weekly

Blake Crouch – Revenire. Editura RAO. 360 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici