O carte pe zi: „Revoluţia longevităţii”, de Daniel J. Levitin

O carte care aduce o abordare nouă şi extrem de fundamentată despre felul în care ne gândim la ultimele decade de viaţă.

Urmărește
344 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Revoluţia longevităţii”, de Daniel J. Levitin

O carte care aduce o abordare nouă şi extrem de fundamentată despre felul în care ne gândim la ultimele decade de viaţă, şi cu siguranţă că va revoluţiona felul în care ne pregătim pentru vârsta senectuţii, atât ca indivizi, cât şi în cadrul familiei sau ca cetăţeni într-o societate în care speranţa de viaţă continuă să crească

Daniel J. Levitin, născut în 1975, este neurocercetător, specialist în psihologie cognitivă, muzician, producător muzical şi autor a patru bestsellere New York Times. În prezent, este profesor de psihologie şi neuroştiinţe la Universitatea McGill, unde, din 2000 până în 2017, a fost directorul Laboratorului de Percepţie, Cogniţie şi Expertiză Muzicală. A fost membru în comitetul premiilor Grammy şi consilier pentru Rock and Roll Hall of Fame. Pe lângă numeroase articole ştiinţifice în reviste de specialitate, a publicat The World in Six Songs, Mintea organizată (The Organized Mind), Ghid practic de detectare a minciunilor (A Field Guide to Lies).

Cartea pe care o semnalăm astăzi – susţin editorii - oferă un set important de informaţii cruciale:
• Demontează mitul conform căruia memoria se degradează întotdeauna cu vârsta;
• Confirmă faptul că „durata de sănătate“ – şi nu „durata de viaţă“ – este cea care contează;
• Demonstrează că vârsta de peste 60 de ani aduce o fază de dezvoltare unică şi doar recent recunoscută ca atare;
• Recomandă ca oamenii să privească spre viitor cu bucurie, căci aducerea aminte nu e neapărat un proces sănătos.

Daniel Levitin studiază ştiinţa care stă în spatele învăţăturilor pe care le putem obţine de la cei care îmbătrânesc cu încredere şi optimism, precum şi mecanismele care ne permit să ne adaptăm cultura ca să profităm din plin de pe urma experienţei şi a înţelepciunii celor aflaţi la vârsta senectuţii. Prin explorarea sa cu privire la adevărata natură a procesului de îmbătrânire şi folosindu-se de cercetările din neuroştiinţe şi din domeniul psihologiei diferenţiale, Levitin prezintă strategii de rezilienţă şi mecanisme practice, cu substrat cognitiv, la care ar trebui să apeleze toată lumea pe măsură ce anii trec. Revoluţia longevităţii aduce o abordare nouă şi extrem de fundamentată despre felul în care ne gândim la ultimele decade de viaţă, şi cu siguranţă că va revoluţiona felul în care ne pregătim pentru vârsta senectuţii, atât ca indivizi, cât şi în cadrul familiei sau ca cetăţeni într-o societate în care speranţa de viaţă continuă să crească.

O adevărată comoară de sfaturi eficiente, susţinute de practică.

„Pornind de la psihologia tipurilor de personalitate şi dezvoltarea sistemului nervos, Daniel Levitin ne captivează cu povestea fascinantă a felului în care îmbătrâneşte creierul, dezvăluindu ne cât de plină de satisfacţie poate fi viaţa la o vârstă înaintată“, Joseph LeDoux.

„Amploarea acestei cărţi este impresionantă. O excelentă lucrare de popularizare a ştiinţei în slujba întârzierii îmbătrânirii“, Kirkus Reviews

Daniel J. Levitin – Revoluţia longevităţii. Ce ne învaţă neuroştiinţele despre viaţa lungă şi fericită. Traducere din limba engleză de Delian Anghelescu. Editura Litera, colecţia IQ230. 732 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici