O carte pe zi: „România comunistă (1948-1985). O analiză politică, economică şi socială” de Michael Shafir

Ce rost poate avea publicarea unei traduceri 35 de ani mai târziu, într-un context social care se vrea cu totul diferit de cel de care se ocupă acest tom? – se întreabă autorul acestei cărţi celebre în prefaţa la ediţia în limba română.

Urmărește
322 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „România comunistă (1948-1985). O analiză politică, economică şi socială” de Michael Shafir

Tot el scrie: Încerc răspunsul acestei întrebări în epilogul care încheie ediţia de faţă.

Michael Shafir este profesor emerit la Institutul de Studii Doctorale, Şcoala de Relaţii Internaţionale şi Studii Strategice, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj. A obţinut titlul de doctor în ştiinte politice la Universitatea Ebraică din Ierusalim, în 1981. A fost directorul secţiei de ştiri pentru străinătate la Kol Israel, Ierusalim, director adjunct al Diviziei Sondaje Opinie Publică la Radio Europa Liberă, Műnchen, şi şeful sectiei de cercetare pentru România la acelaşi post de radio.

Odată cu mutarea postului la Praga, dr. Shafir a devenit cercetător principal la Open Media Research Institute, revenind ulterior la Radio Europa Liberă, unde a fost coordonator principal pentru cercetarea Europei Centrale şi de Est şi redactor-şef al publicatiei East European Perspectives. Profesorul Shafir a publicat, in 1985, volumul Romania: Politics, Economics and Society: Political Stagnation and Simulated Change, editat la Frances Pinter, Londra şi Lynne Rienner, Boulder. In 2002, a publicat la Editura Polirom, din Iaşi, volumul Intre negare şi trivializare prin comparatie. Negarea Holocaustului in îările postcomuniste din Europa Centrală şi de Est, publicat in acelaşi an şi la Ierusalim, in limba engleză. In 2010, a publicat volumul Radio-grafii şi alte fobii, la Editura Institutul European din Iaşi.

În cartea de faţă, după ce analizează sistemul politic comunist român, economia şistructura socială şi consecinţele sale politice, precum şi poltica externă în vremea comunismului, Michael Shafir introduce în epilog conceptul de „schimbare simulată”. Această „funcţionează atât la nivel intern, cât şi la nivel extern, iar direcţiile funcţionării acesteia sunt atât din vârful piramidei politice şi sociale înspre baza baza piramidei,cât şi de la bază înspre vârfurile acesteia. Cu alte cuvinte, schimbarea simulată este, în acelaşi timp, şi una de două ori simulată.” Michael Shafir explică cum a funcţionat această simulare şi cum continuă şi în zilele noastre: simbolul pseudo-realităţii comuniste va deveni lăcaşul pseudo-realităţii postcomuniste: simularea instituţională (parlamentul) în cadrul căruia domină însă norma impersonală a prea bine cunoscutei formule svyazi, blat, tolkah, în imediata vecinătate a altui colos, nici el mai prejos din punct de vedere normativ.”

Concluzia concluziilor: o continuitate cu perioada comunistă.

Michael Shafir - România comunistă (1948-1985). O analiză politică, economică şi socială. Traducere din limba engleză de Mihai-Dan Pavelescu. Editura Meteor Press. 432 pag.

.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici