O carte pe zi. „Roşia Montană azi. O promisiune generaţiilor viitoare/ Roşia Montană Today. A promise to future generations” coordonator Silvia Pintea

„Roşia Montană reprezintă pentru generaţiile viitoare o pagină de o inestimabilă valoare a istoriei poporului român şi mărturie a identităţii naţionale.”

Urmărește
116 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi. „Roşia Montană azi. O promisiune generaţiilor viitoare/ Roşia Montană Today. A promise to future generations” coordonator Silvia Pintea

O Carte pe zi. „Roşia Montană azi. O promisiune generaţiilor viitoare/ Roşia Montană Today. A promise to future generations”

Iată o carte necesară, pe marginea unui subiect important, controversat, marginalizat, în vogă la un momnt dat, apoi lăsat de o parte, cum se întâmplă adeseori. Sufletul acestei realizări, arhitecta Silvia Pintea, preşedinta Asociaţiei Heritage pentru UNESCO, care coordonează lucrarea şi îi scrie cuvântul înainte, din care spicuim:

„Prin realizarea acestei lucrări ne-am propus să readucem în atenţia opiniei publice subiectul Roşia Montană, care a stârnit controverse în societatea românească încă din 1997, odată cu primele explorări aurifere, controverse şi dispute care nu şi-au găsit o soluţionare nici în prezent.

În tot acest timp s-au desfăşurat nenumărate campanii pentru stoparea proiectului minier al RMGC de exploatare auriferă la suprafaţă şi extracţia aurului prin cianurare. Proiectul a fost oprit în anul 2013, ca urmare a acţiunilor de protest, petiţiilor şi declaraţiilor comune ale ONG-urilor din ţară şi străinătate, care au atras atenţia asupra pericolului de contaminare cu cianuri a solului şi subsolului şi de distrugere a vestigiilor arheologice şi a galeriilor miniere antice de la Roşia Montană.

În anul 2013 organizaţia Europa Nostra a evaluat peisajul minier de la Roşia Montană şi l-a inclus în lista celor mai periclitate 7 situri din Europa.

Odată cu depunerea dosarului pentru înscrierea Roşiei Montane în patrimoniul mondial UNESCO în ianuarie 2017 şi, cu atât mai mult, după mai 2018,când ICOMOS a inclus Roşia Montană în lista indicativă-preliminară UNESCO,am sperat că această stare de lucruri tensionată, care a fragmentat comunitatea locală şi societatea românească, s-a apropiat de sfârşit şi că Roşia Montană îşi va câştiga locul pe care îl merită de drept în patrimoniul cultural mondial.

Însă nu a fost să fie aşa.

În iunie 2018 guvernul României a solicitat reprezentanţilor UNESCO să amâne decizia referitoare la includerea sitului minier Roşia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial, ca urmare a faptului că acesta face obiectul unui arbitraj internaţional solicitat de grupul canadian Gabriel Resources, care cere statului român despăgubiri de peste patru miliarde de dolari pentru blocarea proiectului de exploatare auriferă.”

Colaborează la volum Alexandru Postelnicu, preşedintele Asociaţiei Pachamama România (puţini ştiu ce este această asociaţie de curând creată. Pachamama este un cuvânt din limba quechua, vorbită în Munţii Anzi; înseamnă Mama Terra şi se referă la tot ceea ce este viu atât pe Pământ, cât şi în întregul Univers, în infinitatea spaţiului şi a timpului. Alianţa Pachamama este un parteneriat între activiştii din SUA şi o serie de triburi indigene din Ecuador şi Peru pentru conservarea teritoriului şi culturii acestora din urmă, precum şi pentru implementarea unei noi viziuni la nivel global care onorează şi susţine toate formele de viaţă. În România a fost înfiinţată în 2011) cu un text despre „Locul de naştere a conştiinţei ecologice în România”; prof.dr. arheoloh Ioana Bogdan Cătăniciu („Ţara Moţilor – o structură identitară unică”); dr. inginer Ştefan Marincea („Proiectul minier Roţia Montană – Controverse tehnice sau cianurile între uz şi abuz”); dr farmacist Ovidiu Bojor („Biodiversivitatea în Munţii Apuseni”); ziaristul Ion Longin Popescu (Despre Roşia Montană – interviuri şi editoriale publicate în Revista As); ziaristul Mihai Goţiu („Roţia Montană, o luptă care schimbă România”)

Cartea pe care o semnalăm (a fost lansată săptămâna trecută) este un album dedicat noii generaţii şi celor ce vor veni, cu un accent deosebit asupra copiilor din Roşia Montană. Autorii îşi propun să devină o invitaţie către protejarea şi preţuirea acestui ţinut legendar.

Una dintre cele mai notabile iniţiative ale Asociaţiei Pachamama România este Rosia Montana Marathon, un eveniment anual care îmbină bucuria alergării montane cu consideraţii ecologice, sociale şi culturale.

 Asociaţia Pachamama Romania, este o organizaţie dedicată promovării durabilităţii şi conştientizării interconectării dintre umanitate şi natură. Eforturile asociaţiei au ca scop să provoace mentalitatea consumistă dominantă şi să inspire schimbări pozitive prin diferite proiecte şi iniţiative.

Roşia Montană azi. O promisiune generaţiilor viitoare/ Roşia Montană Today. A promise to future generations” - coordonator Silvia Pintea. Ediţie bilingvă română-engleză. Versiune engleză – Adrian Cotora. Forografii – Daniel Diaconu, Călin Caproş. Editura Heritage. 175 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici