O carte pe zi: „Scrisoare pentru un copil niciodată născut” de Oriana Fallaci

,,Priveşte, se aprinde o lumină… Se aud voci… Cineva aleargă, ţipă, disperă… Dar altundeva se nasc mii, sute de mii de copii şi mame de viitori copii: viaţa nu are nevoie nici de tine, nici de mine. Tu eşti mort. Acum mor şi eu. Dar n are nicio importanţă. Pentru că viaţa nu moare.”

Urmărește
152 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Scrisoare pentru un copil niciodată născut” de Oriana Fallaci

O carte pe zi: „Scrisoare pentru un copil niciodată născut” de Oriana Fallaci

Una dintre figurile cele mai importante ale jurnalismului internaţional din a doua jumătate a secolului trecut, Oriana Fallaci s-a născut la Florenţa, în 1929, s-a angajat în Rezistenţă, împotriva regimului lui Mussolini, a fost dizidentă întreaga viaţă, o liber cugetătoare cu un discurs despre toate temele tabu ale timpului ei – avortul, integrasocială, rolulu femeii în societate, homosexualitatea.

A fost prima femeie corespondent de război, pe frontul din Vietnam.

A intetrvievat numeroase personalităţi (Fellini, Mastroianni, Hitchcock), dar şi oameni politici (Kissinger - în cursul acelui interviu a ajuns la concluzia că războiul din Vietnam era „inutil”, iar Kisisnger a admis mai târziu că a fost „singura cea mai dezastuoasă convorbire pe care am avut-o vreodată cu un membru al presei” -, Kadhafi, Şahul Iranului, Khomeiny, Lwech Walesa).

În septembrie 2001 a suscitat polemici luând poziţii contra islamului. A publicat vreo cincisprezece cărţi, pentru unele a fost premiată (unul dintre premiii a fost Viareggio, obţinut în 1979 pentru „Un om”, un roman dedicat lui Alexandros Panagoulis, poet şi om grec, asasinat de junta militară, om care i-a fost partener. A murit în 2006, în urma unui cancer de sân.

”Scrisoare pentru un copil niciodată născut” a apărut în 1975. Naratoarea, care a avut o poveste de amor liber cu partenerul ei, este însărcinată. Femeia care nu şi-a dorit copilul se adresează embrionului pe care îl poartă în pântece, întrebându-se ce determină începutul unei vieţi umane. E o adevărată pledoarie pentru avort. Dincolo de alegerea de a păstra ori nu copilul, viitoarea mamă pune problema responsabilităţii de a da naştere în absolut. Un parcus de tergiversări, de îndoieli, de stări proaste, de întrebări. Între a fi pentru sau contra avortului, Oriana Fallaci povesteşte dificila istorie a maternităţii când aceasta nu este evidentă, când singura capabilă să poată lua o decizie, mama, nu ştie încă ce vrea. „Poate cartea asta îi va face şi pe bărbaţi să înţeleagă.”

O carte sensibilă, o bijuterie literată, de cicit chiar dacă, din punct de vedere social şi al mentalităţilor, lucrurile nu mai stau deloc ca în deceniul în care a fost scrisă.

Oriana Fallaci – Scrisoare pentru un copil niciodată născut. Traducere din limba italiană de Nicoleta Dabija. Editura Lebăda neagră. 131 pag

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronică,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici