- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (07.01.2020, 08:08)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Scrisori şi fotografii din Marele Război”, de Alexander MacLennan
Cartea cuprinde un număr de scrisori imaginate pornind de la fotografii reale din timpul Primului Război Mondial, selectate din arhiva Muzeului Militar Naţional.
Urmărește
158 afișări
O carte pe zi: "Scrisori şi fotografii din Marele Război", de Alexander MacLennan
Iniţial în doar trei limbi (lipsea germana) şi apărută la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus Radio România din 2018, cartea de faţă a fost retipărită în 2019 de Editura Integral în patru limbi, într-un format surprinzător: pe câte două pagini desfăşurate faţă în faţă se întind cele patru versiuni. Nu căutaţi în dicţionarele literare numele autorului britanic, nu-l veţi găsi. Sub pseudonimul scoţian se ascunde Răzvan Ursuleanu, realizator Bucureşti FM, care a intrat şi în clubul restrâns al regizorilor români de teatru cu piese jucate în Occident.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Cum a ajuns Crin Antonescu să fie candidatul comun al partidelor proeuropene la Preşedinţie
-
Crin Antonescu, despre eventuala preluare de către Bolojan a preşedinţiei interimare: Nu ar fi rău
-
Germania investighează breşele de securitate după tragedia de vineri
„Vreau să vă spun că m-am grăbit să scriu această carte – afirmă autorul pe coperta a patra. M-am temut să nu treacă mai mult de o sută de ani de când Marele Război s-a încheiat, pentru că 2018 este anul în care, pentru mine, acest război va dispărea şi el în cărţile de istorie, ca atâtea altele. Nu îl voi mai percepe ca având vreo legătură cu prezentul şi va fi exact la fel precum războaiele din Roma antică, vor rămâne doar nişte cifre şi nişte fresce fără suflet, chiar şi sub formă de fotografii. Pur şi simplu se va fi îndepărtat prea mult în trecut. M-am grăbit să scriu cartea pentru a împărţi aceeaşi lume cu unii dintre tinerii de atunci. Nu am vrut să pierd şi eu Generaţia Pierdută.”
Cartea cuprinde un număr de scrisori imaginate pornind de la fotografii reale din timpul Primului Război Mondial, selectate din arhiva Muzeului Militar Naţional.
După lansarea din 2018, autorul a transformat o parte din carte în piesă de teatru, în regia lui Mihnea Chelaru. Producţia dramatizează în 18 episoade de teatru scurt cartea omonimă şi propune un pseudo-documentar ilustrat cu fotografiile reale de pe frontul românesc. Poveştile circumscriu frontul românesc şi descriu viaţa soldatului de rând şi a familiei rămase acasă în perioada Marelui Război din 1914-1918. Pseudo-documentele dramatizate apelează la false scrisori, frânturi de conversaţii civile şi scene de pe front, ce se constituie în descifrări ficţionale ale poveştilor imortalizate în instantaneele fotografice reale din epocă, aşa cum şi le-a imaginat Alexander MacLennan. Liantul întregii producţii, care poate fi ascultată şi integral ca o poveste coerentă, o dau scrisorile cu care parcurgem cursul Marelui Război, urmărind destinul unui soldat anonim.
Producţia a fost selectată pentru un prestigios concurs european de producţii media, Prix Italia, ediţia a 71-a, desfăşurată la Roma, în septembrie 2019. (Prix Italia este un festival inaugurat în 1948 şi gândit ca punte multiculturală între ţările Europei.)
Alexander MacLennan - "Scrisori şi fotografii din Marele Război. / Cartas y fotografias de la Gran Guerra/ Letters and Picturea from The Great War/ Briefe und Photographien aus dem GrossennKrieg". Editura Integral. Ediţie cvadrilingvă – română, spaniolă, engleză, germană. Traducere în limba spaniolă de Maria Vrânceanu. Traduicere în limba engelză de Elena Prodan, Radu Arion, Loredana Goagă. Traducere în limba germană de Beatrice Ungar. 135 pag.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe