O carte pe zi: „Scurt tratat despre animalele care lucrează de acasă” de Alex Olteanu

„Scurt tratat despre animalele care lucrează de acasă” de Alex Olteanu. Cu acest roman, Alex Oleanu este câştigătorul Concursului de Debut al Editurii Polirom – 2023.

Urmărește
2709 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Scurt tratat despre animalele care lucrează de acasă” de Alex Olteanu

O carte pe zi: „Scurt tratat despre animalele care lucrează de acasă” de Alex Olteanu

Născut în septembrie 1993, la Târgu Jiu, Alex Olteanu este prozator şi scenarist. A debutat în 2019 în Revista de Povestiri cu proza scurtă „A Professional Loser”, cu care a câştigat concursul de povestiri al revistei. A câştigat Full Moon Script Contest în cadrul festivalului de film TIFF 2022.

Studiază regia de film.

„Lucrez de acasă din 2017 şi îmi era greu să ocolesc subiectul – declara autorul într-un interviu. Ca mulţi alţi scriitori, încerc şi eu să-mi explorez cât pot de mult spaţiul personal şi în felul ăsta a apărut această poveste care nu este despre lucratul de acasă, ci despre singurătate. Tot în 2017 m-am mutat în Bucureşti şi o bună perioadă am fost destul de izolat social, iar lucratul de acasă îmi înrăutăţea problema. Îmi era greu să formez legături cu colegii, toţi erau străini, preponderent americani, iar socializarea dintre noi era mai degrabă formală şi superficială. Voiam să scap, îmi strângeam economii să plec, să pot scrie poveştile care mă interesau – SF-uri à la Ted Chiang, distopii ca cele din Black Mirror sau Westworld. Dar imediat ce am depăşit această perioadă, am început să întrevăd o poveste în tot ce mi s-a întâmplat şi a devenit mai ofertant să-mi explorez spaţiul personal decât să inventez distopii.

E o poveste despre singurătate, nu un studiu sociologic despre lucratul de acasă. Nu este nici o demonizare a lucratului de acasă. Persoanele cu reţea socială mare preferă de regulă lucratul de acasă, în schimb persoanele care sunt deja izolate social au de-a face cu un obstacol în plus. Povestea pe care am scris-o este perspectiva acestor oameni.”

Autorul a cam spus esenţialul.

Iată ce scriu editorii:

„Andrei, antieroul romanului, este blocat într-un job rutinier pe care îl face de acasă. Locuieşte singur şi are puţini oameni în viaţa lui, iar aceştia de cele mai multe ori îşi fac simţită prezenţa doar online, într-un cadru formal. Departe de a fi mizantrop sau resemnat, el caută compania şi afecţiunea celorlalţi, dar soluţiile pe care le găseşte nu sunt dintre cele mai inspirate şi îl conduc la situaţii atipice, uneori conflictuale, alteori înduioşătoare, dar de cele mai multe ori comice.”

Andrei e absolvent de filozofie, dar lucrează ca graphic designer la o firmă care vinde „cursuri online de inteligenţă artificială”, fiind convins că „toţi, în frunte cu el însuşi, se irosesc în mediocritate pentru o leafă bună”.

Alex Olteanu – Scurt tratat despre animalele care lucrează de acasă. Editura Politom. 299 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici