- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (18.07.2019, 09:12)
- Stelian Turlea
O carte pe zi: "Serotonină", de Michel Houellebecq
O carte incomodă, excepţional scrisă, excepţional tradusă.
Urmărește
1017 afișări
O carte pe zi: "Serotonină", de Michel Houellebecq
Serotonina, spun dicţionarele, este o amină întâlnită în ţesuturi vegetale, animale, veninuri, un neurotransmiţător prezent în variate organe incluzând sistemul nervos central, cu un rol important în apariţia depresiei şi a anxietăţii, datorită dereglărilor chimice pe care le produce.
Serotonina acţionează ca neurotransmiţător; intervine în producerea somnului, în procese mintale şi afective (depresie şi anxietate, tulburare obsesiv-compulsivă), în funcţii motorii, în termoreglare, în reglarea presiunii arteriale, în actul vomei, în funcţii hormonale.
"Serotonină" este al şaptelea roman al lui Michel Houellebecq şi a fost carte eveniment încă din primele zile ale acestui an. A apărut în Franţa pe 4 ianuarie 2019 şi a devenit în scurt timp de la apariţie un adevărat fenomen editorial, ocupând locul 1 în toate topurile de vânzări. Tirajul a fost excepţional, atât în Franţa, cât şi în celelalte ţări în care a fost tipărit aproape simultan (Germania, de pildă). La noi a apărut în primăvara acestui an, la Editura Humanitas Fiction, într-o excepţională traducere semnată de Daniel Nicolescu, cel care a mai tradus şi alte romane ale lui Michel Houellebecq.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
Eroul romanului este un bărbat de 46 de ani, inginer agronom ajuns funcţionar de nivel înalt în structurile corporatiste din agricultura comunitară, Florent-Claude Labrouste, care îşi detestă numele, e plictisit de activitatea sa şi lumea în care trăieşte, obsosit de femeile care îl înşală, ajuns la depresie. I se sugerează să ia Captorix, un antidepresiv ce eliberează serotonina, dar care are trei efecte secundare: greaţa, dispariţia libidoului şi impotenţa. "Mi se va reproşa poate că acord prea multă importanţă sexului; nu cred. Chiar dacă ştiu că alte bucurii îi iau treptat locul, în decursul desfăşurării fireşti a vieţii, sexul rămâne singurul moment în acre îţi implici personal şi direct organele, aşa încât trecerea prin sex, printr-un sex intens, rămâne o trecer obligatorie pentru producerea fuziunii amoroase, nimic nu poate avea loc în lipsa lui, iar tot restul, în mod obişnuit, decurge progresiv din el".
În timp ce urmează tratamentul cu antidepresiv, Florent-Claude Labrouste îşi părăseşte slujba bine plătită şi fuge din Paris, departe de viaţa socială, de părieteni şi cunoştinţe, ascunzându-se, să nu mai fie găsit de nimeni, în hoteluri de obicei sordide, neapărat cu camere penttu fumători, hoteluri din ce în ce mai rare, până la urmă şi acestea dispărute. Traversează nostalgic Franţa, îndeosebi satele mărunte ale Normandiei, unde constată distrugerea habitatului, a tradiţiilor şi ruinarea fermierilor, act la care va fi contribuit şi el ca înalt funcţionar. De mare impact (şi actualitate) sunt scenele cu protestele fermierilor crescători de vaci care varsă cisternele cu lapte pentru care nu mai primesc banii promişi pe şoselele naţionale, întâmpinaţi de forţele de ordine înarmate până în dinţi, proteste care, inevitabil, sfârşeşsc cu morţi şi răniţi. În tot acest timp, protagonistul rememorează eşecul iubirilor din tinereţe, pe care le-a distrus din inconştienţă, rememorări care alternează cu visuri de sinucidere. Florent-Claude Labrouste e singur, într-o lume fără iubire, fără solidaritate, într-o societate în declin. Cu fotografiile care i-au rămas în laptop. Regretele sunt târzii şi inutile.
O carte incomodă, excepţional scrisă, excepţional tradusă (o repetăm pentru că merită!).
Michel Houellebecq - "Serotonină". Editura Humanitas Fiction, coelcţia Raftul Denisei. Traducere din limba franceză şi note de Danbiel Nicolescu. 295 pag.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe