- Home
- Cultură-Media
- (28.09.2020, 11:52)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Sindromul Greta Garbo. Despre celebritate şi anonimat” de Aurora Liiceanu
Urmărește
470 afișări
O carte pe zi: „Sindromul Greta Garbo. Despre celebritate şi anonimat” de Aurora Liiceanu
„O lume fără legende ar fi o lume anostă. Anonimatul naşte legende.” Două exemple: Greta Garbo şi Jack Spintecătorul
Greta Garbo a trăit 85 de ani. S-a retras în plină glorie, la 36 de ani, după ce făcuse 28 de filme. Şi-a dorit să rămână anonimă până la sfârşitul vieţii, adică aproape o jumătate de secol! A fost o anomalie, s-a spus. „Vreau doar să fiu singură” – erau vorbele ei mereu citate. Călătorea sub nume false. Se deghiza. Se îmbrăca simplu, nu purta bijuterii impresionante. A avut iubiţi, dar s-a spus şi că ar fi bisexuală. Nu se distingea prin prezenţă mentală, avea geniu doar în faţa camerei de filmat.
„A făcut doar şapte ani de şcoală. Unii biografi au scris că era o elevă silitoare, supusă, studioasă, lipsind în total de la şcoală doar puţin peste două săptămâni, când a fost bolnavă. Când muncea la grădină aranja să se ducă mai puţin la şcoală. Alţi biografi au scris că nu i plăcea şcoala, îi plăcea teatrul şi frecventa teatrul de amatori împreună cu unii prieteni sau punea în scenă reprezentaţii cu fratele şi sora ei. Îşi dorea să devină actriţă. A abandonat şcoala la 13 ani, pentru că tatăl ei a murit, la doar 47 de ani, şi familia a rămas fără mijloace de supravieţuire.”
Retragerea din lume nu a însemnat, însă, şi ieşirea ei din atenţia presei. „Este adevărat că jurnaliştii erau mereu pe urmele ei. Se scotocea în pubelele de lângă locuinţa ei, teleobiectivele erau aţintite spre ferestrele ei, iar fidelei ei menajere i s-au propus sume mari ca să trădeze secrete din viaţa Divinei”.
„Şi în vremea când juca în filme, şi după ce s-a retras, ştia foarte bine că devenise un mit, o legendă. Ciudat este că tăcerea ei nu i-a descurajat pe oameni, care şi-au păstrat curiozitatea faţă de ea nu numai ca actriţă, ci şi ca persoană. Greta Garbo n-a pierit. Dimpotrivă, s-a scris mult despre ea, ziarele au comentat scandalurile privind moştenirea ei, faptul că au apărut false rude cu pretenţii, s-a scris şi despre numeroasele licitaţii la care s-au vândut colecţia ei de tablouri, obiecte de artă sau obiecte personale.”
Există 40 de site-uri referitoare la Greta Garbo în prezent, numeroase biografii şi filme documentare.
Scriu ediorii: „Astăzi, când celebritatea este considerată ca fiind echivalentă cu succesul în viaţă, cine mai vrea să fie anonim? Oamenii îşi postează opiniile şi fotografiile pe reţelele de socializare, în speranţa că le vor vedea cât mai mulţi şi că vor ajunge astfel vedete, chiar dacă la nivel micro. Când o asemenea mentalitate devine dominantă, o atitudine ca a Gretei Garbo poate părea de neînţeles. Artista care strălucea pe ecrane în anii 1920-1930 era renumită pentru insistenţa cu care îşi apăra viaţa privată de indiscreţia jurnaliştilor şi a fanilor: nu dădea interviuri şi nici autografe, nu participa la premierele filmelor sale, nu permitea să fie fotografiată pe stradă. Intrigată de personalitatea ei, Aurora Liiceanu face o analiză a fenomenului celebrităţii, de la imaginea pe care vedetele aleg să o prezinte publicului până la avantajele materiale şi costurile psihologice ale faimei.”
Concluzia: „O lume fără legende ar fi o lume anostă. Anonimatul naşte legende.”
Ca să ilustreze şi mai bine acest sindrom, psihologul Aurora Liicenau recurge şi la alt exemplu – al celebrului criminal JackSpintecătorul, al cărui chip nu este cunoscut. La Jack Spintecătorul ajunge şi prin articolele din 1928 ale lui Robert Desnos, un mare poet suprarealist puţin cunoscut, din păcate, cu câteva versuri celebre, mort la ieşirea dintr-un lagăr nazist.
O carte plină de invăţătură, care se citeşte extrem de uşor, ca tot ce a publicat Aurora Liiceanu şi care captivează.
Aurora Liiceanu - Sindromul Greta Garbo. Despre celebritate şi anonimat. Editura Polirom. 204 pag.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe