O carte pe zi : „Soldaţii de zinc” de Svetlana Aleksievici

Scriitoarea din Belarus Svetlana Aleksievici a fost distinsă în 2015 cu Premiul Nobel pentru literatură, pentru „scrierile ei polifonice, memorial al suferinţei şi curajului în epoca noastră”. A publicat mai multe volume extraordinare sub formă de interviuri cu o mulţime de personaje reale.

Urmărește
149 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi : „Soldaţii de zinc” de Svetlana Aleksievici

O carte pe zi : „Soldaţii de zinc” de Svetlana Aleksievici

Această din ultimă carte a pus în discuţie mitul razboiului din Afganistan, al soldatului „internaţionalist” care ajută un popor înapoiat să construiască socialismul. Intre 1979 şi 1989, un milion de militari sovietici au trecut prin Afganistan, provocând distrugeri uriaşe şi rămânând ei înşişi marcaţi de experienţa războiului. Morţii erau trimişi înapoi în URSS în sicrie sigilate de zinc, în timp ce, întorşi în patrie, mare parte din supravieţuitori nu s-au putut reintegra şi au devenit, în ochii altora, violatori şi criminali

O carte şocantă, care a stârnit un proces – redat şi el în ultima sută de pagini a volumului de faţă. Un grup de mame de soldaţi internaţionalişti căzuţi în Afganistan au dat-o în judecată pe scriitoare, în 1992, simţindu-se jignite de faptul că fiii lor au fost prezentaţi ca nişte ucigaşi robotizaţi, fără suflet, bandiţi violenţi şi dependenţi de droguri. Era unul dintre puţinele procese deschise în lume unei opere literare. Tribunalul a achitat-o pe scriitoare, care declara: ”Ca om, mi-am cerut iertare pentru faptul că am provocat suferinţă. Dar ca scriitor nu pot, nu am dreptul să-mi cer iertare pentru cartea mea. Pentru adevăr!”

Scriu editorii: „În 1989, Svetlana Aleksievici a îndrăznit să încalce unul dintre ultimele mari tabuuri ale imperiului sovietic: mitul războiului din Afganistan, al soldatului „internaţionalist“ care ajută un popor înapoiat să construiască socialismul.

Soldaţii de zinc prezintă mărturiile emoţionante ale unor participanţi la război – soldaţi, ofiţeri, asistente medicale – şi ale unor mame care şi-au pierdut copiii în Afganistan, într-o carte şocantă prin onestitatea ei brutală. Este o reconstituire tulburătoare şi de neuitat a realităţii şi absurdităţii războiului.”

Svetlana Aleksievici – Soldaţii de zinc. Traducere din limba rusă şi note de Justina Bandol. Editra Litera, colecţia Clasici contemporani. 403 pag

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici