O carte pe zi: "Strategia - o istorie completă", de Lawrence Freedman

Un individ, dar mai ales un grup, oricât de mare este acesta, are nevoie de o strategie pentru a reuşi în ceea ce îşi propune. Cu atât mai mult o corporaţie, o armată, o naţiune. Ce înseamnă şi cum a însoţit strategia dezvoltarea istorică a omului ne explică un profesor celebru de la Londra.

Urmărește
942 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Strategia - o istorie completă", de Lawrence Freedman

O carte pe zi: "Strategia - o istorie completă", de Lawrence Freedman

În vârstă de 70 de ani (îi împlineşte în decembrie), Lawrence Freedman este profesor la King's College, în Londra, din 1982, membru al Academiei Britanice, din 1995, şi înnobilat în 1996. A fost numit istoric oficial al campaniei din Insulele Falkland, în 1997, iar, din 2009, este raportor oficial privind Războiul din Irak. Profesorul Freedman a scris numeroase lucrări despre strategia nucleară şi Războiul Rece şi este un cunoscut comentator al problemelor de securitate contemporane. În mod cert este unul dintre puţinii istorici abilitaţi să publice o carte precum cea de faţă, apărută în 2013. (Şi tradusă, trebuie s-o spunem de la început, excelent de Corina Hădăreanu).

După o prefaţă în care stabileşte câteva repere esenţiale (oricine are nevoie de o strategie, de la conducători de armate la corporaţii şi partide politice; strategiile nu privesc doar chestiuni de viaţă şi de moarte, ci şi probleme de zi cu zi; strategia, cel mai simplu spus, vorbeşte despre un echilibru între scopuri, căi şi mijloace; strategia este deseori prezentată ca o ciocnire între două forţe opuse; istoric vorbind, cartea urmăreşte să realizeze o relatare asupra dezvoltării temelor celor mai importante din teoria strategiei ş.a.), Freedman îşi organizează subiectul în trei părţi: strategia militară (a forţei), care include strategia nucleară; strategia de jos în sus (cea politică) şi strategia de sus în jos (a corporaţiilor). Urmează o recapitulare - strălucită, spun criticii - a celor mai importante teorii ale strategiei din istorie, de la David (care l-a învins pe Goliat), la teoria modernă a jocurilor în economie.

Scriu editorii: "Lawrence Freedman imortalizează lunga istorie a gândirii strategice, într-o relatare consistentă şi profundă a modului în care aceasta a ajuns să influenţeze fiecare aspect al vieţii noastre. În inima strategiei se află întrebarea dacă este posibil să ne manipulăm şi să ne modelăm mediul mai degrabă decât să devenim victimele forţelor aflate dincolo de controlul nostru. Freedman ne demonstrează că impredictibilitatea inerentă a acestui mediu supus evenimentelor întâmplătoare, eforturilor oponenţilor noştri şi paşilor greşiţi făcuţi de prieteni oferă strategiei provocările şi dramatismul necesare. Armate, corporaţii şi naţiuni schimbă rareori un stadiu al lucrurilor cu altul, croindu-şi drum printr-o serie de stări, nici una nefiind chiar cea anticipată. Procesul solicită mereu o reevaluare a strategiei originale, ca şi a obiectivului final, imaginea acesteia fiind una fluidă şi flexibilă, guvernată de punctul de început, nu de cel final".

Cartea se încheie cu un excelent capitol despre diferenţele dintre strategic şi dramatic.

Lawrence Freedman - "Strategia - o istorie completă". Editura Litera, colecţia Kronika. Traducere din limba engleză de Corina Hădăreanu. 1.020 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici