O carte pe zi: „Suflete moarte”, de N.V.Gogol

„Gogol era o fiinţă stranie, însă geniul este întotdeauna straniu” - Vladimir Nabokov.

Urmărește
357 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Suflete moarte”, de N.V.Gogol

O carte pe zi: „Suflete moarte”, de N.V.Gogol

Încă o ediţie a acestui roman clasic, reeditare nouă chiar la această Editură Corint, despre care editorii scriu:

„Descris de autorul însuşi drept <<poem epic în proză>>, Suflete moarte (1842) este un roman unic în literatura clasică şi un punct de reper în scrierea de expresie rusă. Romanul reflectă viaţa în Rusia feudală, stilistic îmbinând realismul obiectiv cu elementele de absurd, dar şi comicul, frizând grotescul, cu nuanţele tragice. Pavel Ivanovici Cicikov, „consilier de colegiu, boier”, aşa cum se prezintă întotdeauna, are ideea genială de a se îmbogăţi rapid printr-o înşelătorie: va cumpăra „suflete moarte” de iobagi – al căror deces nu a fost încă declarat, figurând deci în continuare ca persoane vii –, pentru care proprietarii încă sunt nevoiţi să plătească taxe către stat, şi le va revinde apoi. Deşi nu s-a dat niciodată înapoi de la câştiguri necinstite, Cicikov este convins că de această dată are să folosească banii ca să îşi cumpere pământ şi să devină şi el moşier respectabil. Unii dintre cei întâlniţi în călătoriile sale sunt cuceriţi de manierele impecabile şi de carisma boierului nou-venit, alţii acceptă tranzacţiile propuse conştienţi fiind de infracţiunea comisă. Cu toţii însă conturează un tablou picaresc şi totodată tragic, aşa cum nu mai există în literatură”.

„Atunci când [...] s-a abandonat, zăbovind pe marginea prăpastiei interioare, [Gogol] a devenit cel mai mare artist pe care l-a dat Rusia până acum” - Vladimir Nabokov.

Pentru publicul român, Suflete moarte apare acum în imprintul „Clasici ai literaturii” beneficiind de o nouă traducere, semnată de Anca Irina Ionescu, şi de o prefaţă scrisă de Antoaneta Olteanu.

N.V.Gogol – Suflete moarte. Poem. Traducere din limba rusă şi note de Anca Irina Ionescu. Prefaţă de Antoaneta Olteanu. Editura Corint. 459 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici