O carte pe zi: „Tânăra cerşetoare” de Alice Munro

„Nu ştiu exact dacă , de Alice Munro, este o culegere de povestiri sau un nou tip de roman, dar indiferent ce ar fi, este minunată”.

Urmărește
201 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Tânăra cerşetoare” de Alice Munro

O carte pe zi: „Tânăra cerşetoare” de Alice Munro

„Nu ştiu exact dacă <Tânăra cerşetoare>, de Alice Munro, este o culegere de povestiri sau un nou tip de roman, dar indiferent ce ar fi, este minunată. Precizia psihologică este o încântare, iar surprizele de ordin narativ – salturi în timp neaşteptate, transformarea personajelor familiare – fac această carte să fie aşa cum ar trebui să fie cărţile, un pic nebuneşti, un pic misterioase.“ - John Gardner.

Prin urmare, semnalăm astăzi o carte a celebrei canadiene Alice Munro (premiată Nobel pentru literatură), o carte dintre primele pe care le-a publicat (în 1977), în care sunt adunate zece povestiri ce pot fi citite independent, dar întrucât eroii care continuă de la o povestire la alta, cartea poate fi citită şi ca un roman. O carte superb scrisă şi plină de referiri culturale, începând chiar cu titlul, asupra căruia se revine în povestirea intitulată chiar „Tânăra cerşetoare”:

„Mă bucur că eşti săracă. Eşti adorabilă. Eşti ca tânăra cerşetoare.

- Ca cine?

- Regele Cophetua şi tânăra cerşetoare. Ştii. Tabloul. Nu ştii tabloul?”

„King Cophetua and the Beggar Maid” este un tablou din 1884 al pictorului pre-rafaelit Edward Burne-Jones, care ilustrează povestea/legenda prinţului african Cophetua care s-a îndrăgostit la prima vedere de cerşetorul Penelophon. Eroina lui Alice Munro e o tânăr de origine modestă, inteligentă, care obţine o bursă pentru studii la universitate, unde un tânăr cu origine socială mult superiaoră, în fapt moştenitorul unui imperiu comercial, o îndrăgeşte pe loc şi o admiră pentru ceea ce este.

Scriu editorii: „Născută în cartierul sărac al unui orăşel canadian, Rose s-a luptat toată copilăria şi adolescenţa cu Flo, mama ei vitregă, pragmatică şi aspră, care o speria cu poveşti din propriul ei trecut şi avertismente în legătură cu lumea primejdioasă din afara casei lor. Însă Rose era ambiţioasă – a obţinut o bursă şi a plecat la Toronto, unde s-a măritat cu Patrick, vlăstarul unei familii bogate. În ochii lui era tânăra cerşetoare, <<blajină şi voluptuoasă, cu picioarele albe şi sfioase>>, iar el era cavalerul ei, fericit să-i şadă la picioare şi s-o adore.

Această culegere splendidă de povestiri se citeşte ca un roman, urmărind viaţa lui Rose pe măsură ce se îndepărtează de originile sărmane şi-şi croieşte propriul drum în lume.”

„Munro a combinat povestirea cu elementele specifice romanului, oferind un tip neobişnuit de desfătare literară. Fiecare din cele zece povestiri este un tot contemplativ şi estetic; fiecare cuprinde o lume aluzivă şi complexă, fiecare cu expresivitatea şi textura ei. Spre satisfacţia cititorului însă, toate aceste lumi sunt străbătute de un unic destin romanesc.“ - New Republic

Alice Munro – Tânăra cerşetoare. Traducere din limba engleză de Mariana Piroteală. Editura Litera, colecţia Clasici contemporani. 304 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
alice munro,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici