O carte pe zi: ”Timpul trecut”, de Lee Child

Al 23-lea roman din seria Jack Reacher, cu aventuri la fel de surprinzătoare şi de palpitante.

Urmărește
210 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: ”Timpul trecut”, de Lee Child

O carte pe zi: ”Timpul trecut”, de Lee Child

Un nou thriller din seria Jack Reacher. Al 23 –lea roman al seriei din care s-au vândut peste o sută de milioane de exemplare. Un erou fără mari subtilităţi, dar extrem de inteligent, nu numai forţă. Aproape că nu uiţi că a fost poliţist militar şi a avut probleme în copilărie. Din fericire, acţiunile sale, de multe ori brutale, nu sunt niciodată îndreptate să facă rău. Lumea lui Reacher e violentă pentru că lumea din jur e violentă, e pur şi simplu o reacţie din partea sa.

E puternic, înalt (cu totul altfel decât întruchiparea lui nedemnă din filmul realizat cu Tom Cruise; e un actor bun, dar cu totul nepotrivit pentru a întruchipa acest personaj), cu principii, un maestru al luptei neînarmate, un bărbat capabil să observe cele mai mici detalii, pe baza cărora face deducţii surprinzătoare. Fost poliţist-militar, nonconformist mereu pe drumuri, fără bagaje, fără haine de schimb, fără telefon mobil, fără carte de credit, fără permis de conducere, Jack Reacher călătoreşte numai cu mijloace de transport în comun, sau face autostopul, îşi cumpără haine pe care le aruncă după trei, patru zile de purtare, doarme pe unde apucă, nu caută nicăieri scandalul, deşi aproape oriunde se opreşte intră într-un bucluc. Cu ani în urmă, a avut un incident cu un general pe care îl descoperise că fraudase armata, îi zdrobise capul de o masă şi fusese nevoit să părăsească armata. Nu vrea să se stabilească nicăieri şi cutreieră America, să se bucure de libertate. De cele mai multe ori, el se implică în soluţionarea unei nedreptăţi, sau în aflarea adevărului unei întâmplări la care a fost martor. Iarna sau vara, dezmembrează reţele de droguri, de trafic de arme, de trafic cu bancnote falsificate.

Toate aceste fire narative (toate cu finaluri surprinzătoare) le-am extras din cele zece romane apărute şi în traducere, în română, la Editura Trei (Merită să mori, Şcoala de noapte, 61 de ore, Convinge-mă!, Ghinioane si încurcături, Personal, Urmărit, Să nu te întorci niciodată!, Filiera de la miezul nopşii şi Capcana Margrave), precum si volumul de povestiri Fără al doilea nume
În romanul de faţă, cel mai recent tradus, „Timpul trecut”. Jack Reacher, în drumul său spre San Diego şi Coasta de Vest, se opreşte în New Hampshire, într-un orăşel numit Laconia.

„Pe o şosea din New England – precizează editorii - vede un indicator cu numele unei localităţi în care n-a fost niciodată, oraşul unde s-a născut tatăl lui. Aşa că hotărăşte să facă un ocol. In acelaşi timp, în apropiere, maşina unui cuplu canadian rămâne în pană. Cei doi vor să ajungă la New York să vândă ceva de mare preţ. Dar iată-i rătăciţi într-un ţinut complet necunoscut, în miezul unei păduri, singurul loc unde pot înnopta fiind un motel izolat şi cam dubios. Când Jack întreabă localnicii unde este casa tatălui său, i se spune că în oraş n-a locuit niciodată vreo familie Reacher. Să fie oare adevărat? Cercetările lui Jack scot la iveală lucruri pe care mulţi le-ar vrea uitate si îl conduc la cuplul canadian rătăcit, care acum este prins intr-o situaîie de viaţă şi de moarte. Pentru Jack Reacher, prezentul este periculos, dar trecutul poate fi de a dreptul… mortal.”

Jack Reacher se încăpăţânează să descurce iţele încurcate, cercetează recesăminte din urmă cu decenii, descoperă că lângă Laconia era o mică aşezare înghiţită între timp de pădure, află secrete din timpul războiului care îl privesc şi pe tatăl tău, simultan cu descoperea unui joc sinistru, aducător de profituri imense pentru organizatorii săi, o vânătoare de oameni pe timp de noapte, se angajează în înfruntări cu un număr de infractori şi până la urmă, firesc, iese învingător, înainte să-şi continue drumul spre Coasta de Vest.

Dar am mai aflat între timp câteva amănunte care se adaugă la biografia lui Jack Reacher: tatăl său a plecat să se angajeze la puşcaşii marini, în timpul celui de-al doilea război mondial, înainte să fi avut vârsta, cu un certificat de naştere fals, motiv pentru care n-a vrut să se mai întoarcă vreodată în Laconia. A mers din cazarmă în cazarmă prin toate locurile din lume unde era trimis de armata americană, împreună cu copiii care creşteau, dar n-au apucat să-şi facă nicăieri prieteni, pentru că nu rămâneau mai mult de zece, cincisprezece luni, însă au învăţat carte şi până la urmă i-au călcat pe urme tatăului, intrând în armată.

Un roman dens, ca şi precedentele, cu multe surprize, cu o acţiune trepidantă şi plină de suspans, pe alocuri violent. Foarte bine scris. Veţi înţelege de ce Lee Child este considerat unul dintre cei mai mari autori de thrillere din lume.

Lee Child – Timpul trecut. Editura Trei. Traducere din engleză de Constantin Dumitru-Palcus. 377 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici